Zingen met stoflong: het Genker Mijnwerkerskoor bestaat 30 jaar 

Het Genker Mijnwerkerskoor viert feest dit weekend. Het koor bestaat 30 jaar en daarom is er zaterdag een jubileumconcert op C-mine in Genk.

Een repetitie van het Genker mijnwerkerskoor verloopt toch nog net een beetje anders dan een repetitie van een ander koor. Want een aantal leden heeft last van stoflong. Maar dat houdt hen niet tegen. Integendeel ...

Een wereld apart

"Vroeger, als we boven waren, konden we met moeite een zak van 50 kilogram opheffen", vertelt een koorlid. "Maar beneden, door de omstandigheden daar, gaat dat wel. Daar beneden is het echt een wereld apart."

"Collegepiske"

"Rond deze tijd spraken de mijnwerkers over Sint-Barbara", vertelt een ander koorlid. "Ik zag hen dan met lede ogen op stap gaan. Mij noemden ze het "collegepiske". Ga jij maar studeren zeiden ze dan. Wij hebben het geld, maar ik hoopte dat ik het toch ook ooit zou meemaken."

Hese stem

"Als ge die mijnwerkers hoort praten met hun hese stem, denkt ge dat ze niet kunnen zingen", gaat iemand anders verder. "Maar als ze beginnen te zingen, stijgen ze boven zichzelf uit omdat ze vinden dat ze een boodschap te brengen hebben. Vooral het lied over de vriendschap klinkt zo mooi als de mijnwerkers dat zingen. Zij weten beter dan een ander wat vriendschap betekent. En we zijn daar trots op! We doen nog altijd een wit hemd en de cravatte aan bij bruiloften, Kerstmis, Pasen, en op 4 december, de feestdag van Sint-Barbara."

C-mine Genk

Het jubileumconcert van het Genker Mijnwerkerskoor is zaterdagavond om 8 uur op C-mine in Genk met gastoptreden van de Harmonie Waterschei-Zwartberg. Luc Appermont presenteert het concert. 

 

 

 

Meest gelezen