Videospeler inladen...

Extreemrechts kaapt gele hesjes, zegt Franse minister

In Parijs en Charleroi zijn vandaag en vannacht protesten van de "gele hesjes" tegen wat zij de hoge brandstofprijzen noemen, lelijk uit de hand gelopen. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner waren er in Parijs extreemrechtse oproerkraaiers, die gehoor hadden gegeven aan een oproep van Marine Le Pen. In Charleroi zei de politie dat "vandalen en plunderaars" de beweging van de gele hesjes gekaapt hebben, terwijl de RTBf elders in Wallonië vastgesteld heeft dat extreemrechts op beperkte schaal mobiliseert voor de beweging. 

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner wees op een "mobilisatie van extreemrechts" onder de manifestanten op de Champs-Elysées in Parijs, waar de ordediensten volgens hem "de oproerkraaiers hebben moeten terugdringen", die "gehoor hadden gegeven aan de oproep van meer bepaald Marine Le Pen [om te betogen op de Champs-Elysées], en die de instellingen willen aanvallen zoals ze de parlementsleden van de meerderheid willen aanvallen."

"In Parijs ziet men een evolutie,  na de oproep van Marine Le Pen, die de manifestanten had uitgenodigd om naar de Champs-Elysées te komen", zo zei hij. 

Gisteren had Marine Le Pen, de voorzitster van het extreemrechtse Rassemblement national , zich erover verwonderd dat de gele hesjes geen toelating kregen om te manifesteren op de beroemde boulevard.  "Wat rechtvaardigt er dat het Franse volk niet mag betogen op de Champs-Elysées, waar vele andere samenkomsten (Wereldbeker, Nieuwjaar) plaatsvinden?" zo schreef ze op Twitter. 

Vandaag heeft Le Pen ontkend dat ze ooit opgeroepen heeft tot geweld, en ze beschuldigde op haar beurt de regering ervan "spanningen te organiseren". "Ik heb de regering vrijdag ondervraagd om de redenen te kennen waarom de gele hesjes niet zouden kunnen betogen op de Champs-Elysées. Ik heb uiteraard nooit opgeroepen tot welk geweld dan ook", zo zei ze. En ze voegde eraan toe dat "men sinds het begin van deze beweging het gevoel heeft dat de regering de spanningen organiseert, en als de regering dit wil, dan slaagt ze erin."

De autoriteiten in Parijs, van hun kant, zeggen dat een harde kern van een 100-tal extreemrechtse herrieschoppers de manifestanten op de Champs-Elysées proberen op te hitsen. De herrieschoppers braken volgens de Parijse overheid de straat op om met kasseien naar de politie te kunnen gooien, en probeerden zo dicht mogelijk bij het Elysée te geraken, de ambtswoning van de Franse president Emmanuel Macron.   

Volgens de Parijse autoriteiten braken een 100-tal extreemrechtse herrieschoppers de straten op om met kasseien naar de politie te kunnen gooien.
AFP or licensors

"Casseurs et pilleurs"

In eigen land is het vannacht in Charleroi tot zware incidenten gekomen tussen een aantal gele hesjes en de politie. Volgens de politie in Charleroi hebben "casseurs et pilleurs", vandalen en plunderaars, de beweging overgenomen. 

De gele hesjes zijn geïnfiltreerd door mensen die hun agressiviteit en hun frustraties willen botvieren op de politie, die met petanque- en biljartballen gooien, en die vernielingen aanrichten, onder meer aan straatmeubilair,  zo zei een woordvoerder van de politie. Ook de ruiten van een winkelcentrum en een tankstation en een bankautomaat moesten eraan geloven. 

Zelfs als ze een geel hesje blijven dragen, van zodra de manifestanten projectielen gooien naar de politie en vernielingen aanrichten, gaat het niet meer om een beweging met bepaalde eisen, zo zei de politie, maar om hooliganisme. 

Over extreemrechts zei de politie van Charleroi niets, maar de Franstalige omroep RTBf heeft vastgesteld dat bij een blokkade elders in Wallonië extreemrechts wel op beperkte schaal gemobiliseerd heeft. 

Bij een filterblokkade aan de E411 in Libramont zijn vanmorgen, zo blijkt uit een RTBf-reportage, een 15-tal militanten van "Nation" opgedoken, die zich aansloten bij de aanwezige gele hesjes. Na de komst van de militanten verhardde de blokkade, maar het kwam niet tot incidenten. Nation is een Franstalige extreemrechtse groepering, waarvan volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een aantal leden deze zomer een Poolse dakloze in Brussel aangevallen hebben.  

Een militant van Nation aan de filterblokkkade in Libramont deze morgen.

Meest gelezen