BELGA/WAEM

Frankrijk milder voor cannabisgebruikers

Het Franse parlement heeft gestemd voor een forfaitaire boete van 200 euro voor het gebruik van illegale verdovende middelen. Tot nu toe stond er een gevangenisstraf en een forse boete op het gebruik van drugs, maar die straf werd zelden uitgesproken.

Achtentwintig parlementsleden stemden voor het artikel uit het ontwerp van de justitiehervorming, veertien stemden tegen. Doel van het artikel is vooral om het groeiende aantal cannabisgebruikers terug te dringen. Vorig jaar waren dat er in Frankrijk 5 miljoen in totaal, waarvan 700.000 dagelijkse gebruikers, dat blijkt uit officiële cijfers.

Minister van Justitie Nicole Belloubet benadrukte dat het openbaar ministerie de mogelijkheid behoudt om druggebruik te vervolgen. Dus druggebruikers riskeren nog altijd wel een jaar gevangenisstraf en een boete van 3.750 euro. Al is nu dus beslist dat de aanpak "zachter" zal zijn. 

De linkse oppositie in het parlement gaat niet akkoord met het voorstel en heeft er vooral problemen mee dat de maatregel niet gelinkt is aan maatregelen in de gezondheidszorg.

Meest gelezen