Videospeler inladen...

Groen wil in mei 2019 de Wetstraat groen kleuren

De partij Groen heeft een startdag gehouden voor haar politici die bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige maand verkozen zijn. In haar slottoespraak zei voorzitster Meyrem Almaci dat Groen het succes op lokaal vlak wil doortrekken naar de volgende verkiezingen. "Net zoals we op 14 oktober de Dorpsstraat groen hebben gekleurd, zullen we op 26 mei de Wetstraat groen kleuren", zei ze.

"We groeien van 308 naar 598 raadsleden, bijna het dubbel. We zitten in meer dan 200 gemeenten in de gemeenteraad. We besturen in 9 op de 15 centrumsteden en zijn incontournable in de hoofdstad. We zijn ook veruit de meest gendergelijke partij", somde Almaci op. Groen boekte volgens haar "een historische en verbluffende overwinning".

"Bijna overal waar we de voorbije zes jaar mee bestuurd hebben, werden we beloond. Dit is het beste bewijs dat het groene recept werkt. Dat mensen krachtige bestuurders die met moed en visie knopen doorhakken, appreciëren." Op de plaatsen waar Groen uit de meerderheid vloog, zoals in Kruibeke en Beersel, is dat omdat de partij té goed werk leverde, aldus Almaci. "We deden het zo opmerkelijk goed dat de traditionele partijen schrik kregen."

Met het resultaat dat vorige maand werd geboekt in het achterhoofd, legt Almaci ook voor 2019 de laat hoog, maakte ze duidelijk. "Samen met Ecolo willen we federaal de grootste fractie worden om zo onze groene visie nog meer te laten doorwegen." Ze vraagt haar partijgenoten om de stem te vertolken "van mensen die vandaag hun vertrouwen in de politiek kwijt zijn en niet meer zijn gaan stemmen of bij extreme partijen terechtkwamen". Het moet dan ook de ambitie van Groen zijn om "na de Dorpsstraat ook de Wetstraat groen te kleuren".

Wij gebruiken identiteit als middel om mensen te emanciperen, in plaats van te verdelen

Almaci zette haar partij af tegen de huidige meerderheidspartijen, die ze verwijt de aandacht af te leiden van zaken als de uittredingsvergoeding van politici, de tegenvallende begrotingscijfers en de slechte luchtkwaliteit. "Deze regering gedraagt zich stilaan als een groepje zakkenrollers op de trein. Ze leiden je af en achter je rug om belazeren ze je. Ze leiden je af met doemverhalen over het VN-verdrag waar ze twee jaar zedig over zwegen, maar achter je rug blijven de facturen stijgen."

Debatten over identiteit zijn het favoriete afleidingsmanoeuvre, maar Groen heeft geen schrik van identiteitsdebatten, aldus nog Almaci. "Wij gebruiken identiteit als middel om mensen te emanciperen, in plaats van te verdelen. (...) Dat is iets anders dan de angst oppoken en de miserie te laten ophopen, om zo de mislukkingen van het eigen beleid te doen vergeten." Ze pikte er met name staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) uit, die volgens haar "zelf een crisis organiseert in plaats van te besturen".

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen