Groenen verkiezen Ska Keller en Bas Eickhout als Spitzenkandidaten

De Duitse Ska Keller en de Nederlander Bas Eickhout zullen in 2019 de campagne van de Europese groenen trekken. De twee Europarlementsleden zijn verkozen als de Spitzenkandidaten van hun partij, de Vlaamse Petra De Sutter haalde het net niet.

Met een Spitzenkandidat nomineert (bijna) elke politieke familie haar kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. In 2014 was Jean-Claude Juncker het uithangbord van de Europese Volkspartij, na de verkiezingen werd hij ook effectief benoemd als voorzitter van de Commissie.

In 2019 worden opnieuw verschillende Spitzenkandidaten het veld ingestuurd. De groenen kiezen voor een duo. Op een partijcongres in Berlijn werden Ska Keller en Bas Eickhout officieel aangeduid als de kopstukken van de Europese campagne.

Er waren in de Duitse hoofdstad drie kandidaten. Behalve Keller en Eickhout ging het ook om Groen-politica Petra De Sutter, die als underdog gezien werd. Tijdens de eerste stemronde haalde geen van de drie kandidaten de vereiste absolute meerderheid van de stemmen. In de tweede ronde haalde Ska Keller het, in de derde ronde versloeg Bas Eickhout Petra De Sutter in een rechtstreeks duel. De politica, die in de Senaat zetelt en actief is in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa, haalde in die ronde 37,4 procent van de stemmen.

Enkele andere politieke families duidden hun Spitzenkandidat al eerder aan. De EVP gaat voor de Duitser Manfred Weber, de sociaaldemocraten voor de Nederlander Frans Timmermans, de eurosceptische ACRE voor de Tsjech Jan Zahradil. De liberale ALDE kiest voor een 'Team Europe' maar heeft nog niemand benoemd.

Petra De Sutter

Meest gelezen