Videospeler inladen...

De politie van Charleroi wil derde nacht van geweld door "gele hesjes" vermijden

De politie in Charleroi wil beletten dat er voor de derde nacht op rij geweld gebruikt wordt bij het protest van de "gele hesjes" in de stad. Elders in Wallonië zijn er opnieuw blokkades gesignaleerd. Op sommige plaatsen versperren actievoerders de hele weg, elders is er sprake van filterblokkades. Daarbij worden wagens en vrachtwagens maar mondjesmaat doorgelaten.

In de late namiddag was er sprake van een volledige blokkade op de rotonde Marsupilami in Charleroi en op de N4 van Namen naar Aarlen, ter hoogte van Marche. Ook in Hensies aan de grensovergang met Frankrijk op de E19 is de rijweg in de richting van België geblokkeerd. In de andere richting is er een filterblokkade. Verder zijn er ook nog filterblokkades in Herstal (Luik), Libramont (Luxemburg), Lessines (Henegouwen) en Marche (Luxemburg).

De voorbije nacht zijn de protesten van de "gele hesjes" in Charleroi opnieuw uit de hand gelopen. Een 100-tal relschoppers maakte amok. Ze gooiden met biljartballen en brandbommen naar de politie. En beschadigden onder meer auto's. De politie zette het waterkanon in. Een aantal mensen is opgepakt. 

De politie wil een herhaling van de feiten voorkomen. "Er zal zeker geen derde nacht van oproer komen in Charleroi", zegt een woordvoerder van de politie.  "Wij gaan alle uitingen van geweld tegen personen of bezittingen door gewapende groepen de kop indrukken. Vanavond zal er orde heersen in Charleroi."  

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Politie Antwerpen laat intussen weten dat ze gisteren bijstand hebben verleend aan hun collega's in Charleroi. Bij de onlusten zijn enkele van hun voertuigen beschadigd en is een agent lichtgewond geraakt.

Het is niet duidelijk of de amokmakers ook effectief tot de grotere groep "gele hesjes" behoren. De afgelopen dagen al meldde onder meer de gouverneur van de provincie Henegouwen dat relschoppers zich onder de "gele hesjes" mengen puur en alleen om rel te schoppen.

Brandstofdepots gesloten

Verschillende Waalse brandstofdepot blijven dit weekend gesloten. En 's nachts gaan ze al helemaal dicht. De brandstoffederdatie doet dat uit veiligheidsoverwegingen, omdat ze dit weekend opnieuw problemen verwachten als gevolg van de  protestacties.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen