Videospeler inladen...

Gele hesjes weer actief in heel Frankrijk, maar aantal manifestanten loopt terug

De Franse regering zegt dat de betogingen van de zogenaamde "gele hesjes" ruim 106.000 mensen op de been hebben gebracht in heel Frankrijk. Dat is meer dan de helft minder dan de vorige grote actiedag, een week geleden. Op verschillende plaatsen kwam het weer tot geweld.

Het protest draait rond de gestegen brandstofprijzen en het dure leven in het algemeen. Maar onder de betogers hebben zich ook relschoppers gemengd.

In het centrum van Parijs waren op verschillende plaatsen veiligheidszones ingesteld, waar geen protesten van de "gele hesjes" werden toegestaan. Onder meer in de omgeving van het Elysée, het presidentieel paleis, werden  geen demonstraties toegelaten. Daardoor zijn ook de Place de la Concorde en de Champs Elysées verboden gebied. Toen manifestanten probeerden in de verboden zone door te dringen, zette de politie traangas en het waterkanon in om hen terug te dringen, waarna er nog verschillende opstootjes waren in de stad.   

(Lees verder onder de foto)

Protest in de buurt van Beaumont.
AFP or licensors

De Franse president Macron heeft het geweld scherp veroordeeld. "Dank aan onze ordetroepen voor hun moed en professionalisme. Schande aan hen die hen aanvielen. Schande aan hen die geweld tegen andere burgers en journalisten gebruikten. Schande aan hen die verkozenen trachtten te intimideren. Geen plaats voor dit geweld in de Republiek", twitterde de president.

In heel Frankrijk werden 130 mensen opgepakt, van wie 42 in Parijs.  Er vielen ook 24 gewonden, onder wie vijf leden van de ordestrijdkrachten. De minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner wijst voor het geweld met een beschuldigende vinger naar Marine Le Pen (Rassemblement National, het vroegere FN). Die ontkent dat ze opgeroepen heeft om geweld te gebruiken.  

VIDEO: André Vermeulen is in Parijs. Bekijk hier zijn optreden tijdens "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen