Videospeler inladen...

Spanje bereikt akkoord over Gibraltar en zal morgen voor brexitakkoord stemmen op EU-top

Spanje heeft een akkoord bereikt met het Verenigd Koninkrijk en de EU over de kwestie-Gibraltar. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez bekendgemaakt. Daarmee is de laatste hindernis voor de Europese top over de brexit morgen weggewerkt.

"Spanje heft zijn veto op en zal voor de brexit stemmen", dat heeft premier Sanchez in een tv-toespraak verklaard. Hij zei dat Spanje, de EU en het Verenigd Koninkrijk overeenstemming hebben bereikt over het proces voor de toekomstige onderhandelingen over Gibraltar.

De Europese top over de brexit van morgen zal daardoor zoals voorzien plaatsvinden. Tusk heeft vandaag de officiële uitnodiging voor de top vrijgegeven.

Gisteren leek het er nog op dat de kwestie-Gibraltar het brexitakkoord op de helling zou zetten. Sanchez dreigde toen met een veto tijdens de top omdat het akkoord volgens hem geen garantie biedt dat Spanje zijn aansprakelijkheid op de Britse exclave kan behouden. Vandaag zijn de plooien blijkbaar gladgestreken.

Wat is de kwestie-Gibraltar?

Spanje moest Gibraltar in 1704 aan het Verenigd Koninkrijk afstaan. Sindsdien valt de rots in het zuiden van Spanje onder de Britse soevereiniteit.  Het is een Brits overzees gebied en maakt dus geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk zelf. Gibraltar heeft een eigen bestuur, maar sommige bevoegdheden zoals defensie en buitenlandse zaken vallen onder de verantwoordelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.

Al even lang maakt Spanje aanspraak op Gibraltar en het wil al jaren meer zeggenschap over het gebied. De Spaanse soevereiniteit werd bij referenda meermaals verworpen door de Gibraltarezen, die zich veelal Brits voelen. Met de nakende brexit ziet Spanje opnieuw een kans om meer macht over het gebied te verwerven.

Meest gelezen