Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Vranckx: Jemen in nood

Iedere tien minuten sterft er een kind in Jemen. Het zijn niet enkel bommen die er dood en vernieling zaaien, ook honger en ziektes maken veel dodelijke slachtoffers.

Reporter Nawal Al-Maghaf is in Jemen geboren en geeft de humanitaire crisis een gezicht. Een conflict dat intussen al drie jaar aansleept ligt aan de basis van de crisis. Aan de ene kant staat een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, gesteund door de VS en Groot-Brittannië. Aan de andere kant de Houthi-rebellen die in 2015 president Abd Rabbo Mansour Hadi van de macht verdreven.

De haven van Hudeydah is levensbelangrijk voor de invoer van voedsel en noodhulp. De aanvoerhaven ligt in rebellenebied en is zwaar gebombardeerd door de coalitie. Daardoor is er onvoldoende zuiver water waardoor veel mensen bronwater gebruiken en dat kan besmet zijn met cholera. Sinds april 2017 zijn naar schatting 1,2 miljoen mensen besmet geraakt en daar komen er elke maand 10.000 bij. Kinderen die door de honger verzwakt zijn, zijn extra vatbaar.

VIDEO: Herbekijk hier de reportage "Jemen in nood"

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen