Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Akkoord tussen VS en Mexico om asielaanvragen aan Mexicaanse grens te verwerken

De toekomstige Mexicaanse regering heeft zaterdag in de Washington Post verklaard dat ze een akkoord heeft bereikt met de regering van de VS over de asielkwestie. Asielzoekers zullen aan de Mexicaanse kant van de grens blijven terwijl hun asielaanvraag in de VS behandeld wordt.

De minister van Binnenlandse Zaken, Sanchez Cordero, spreekt van een "kortetermijnoplossing". "De oplossing op middellange en lange termijn is dat mensen ophouden met migreren", zei de minister.
"Mexico staat klaar met open armen en al wat nodig is. Maar karavaan na karavaan, dat zou ook voor ons een probleem zijn", zei de minister.

Vreemd genoeg verspreidde haar kabinet even later een persbericht waarin stond dat er "geen enkel akkoord was tussen de toekomstige regering van Mexico en de VS". Trump tweette dan weer dat "migranten aan de zuidgrens niet toegelaten zullen worden in de VS in afwachting van de individuele goedkeuring door het gerecht". Hij leek dus wel de informatie van de Washington Post te bevestigen.

Trump stuurde duizenden militairen naar de grens met Mexico, en dreigde die volledig te sluiten als de toestand zou escaleren. De president ondertekende ook een decreet om automatisch asielaanvragen te verwerpen van asielzoekers die het land 'illegaal' zijn binnengekomen. Maar de maatregel doorstaat de juridische test voorlopig niet. Een rechtbank houdt de maatregel tegen.

Meest gelezen