Videospeler inladen...

"Gevaar bij dergelijke incidenten is dat er heel weinig tijd is om beslissingen te nemen"

"Het gevaar bij dergelijke incidenten is dat er heel weinig tijd is om beslissingen te nemen." Dat zegt VRT NWS-Ruslandexpert Jan Balliauw in "Het Journaal" over het incident waarbij twee Russische SU-24 bommenwerpers laag over het Belgische marineschip Godetia zijn gevlogen. Volgens hem wil het Kremlin de Russische bevolking tonen dat ze de confrontatie met de NAVO niet uit de weg gaan.

De Godetia is momenteel het commandoschip van de NAVO-vloot van mijnenbestrijders in de Baltische zee. Het schip werd donderdagochtend opgeschrikt door twee bewapende Russische SU-24 bommenwerpers die laag overvlogen. Een nieuwe escalatie in de confrontatie tussen Rusland en het Westen.

"Het gevaar is vooral dat je in zulke omstandigheden heel weinig tijd hebt om beslissingen te nemen", zegt Jan Balliauw. "Er is geen tijd voor overleg. Een kapitein kan in principe zelfstandig beslissen dat het nodig is om zijn schip te verdedigen. Voor hem is het eigenlijk al te laat eens een raket wordt afgevuurd. Hij moet daarvoor ingrijpen."

Maar in dit geval kon dat niet gebeuren, want de Godetia heeft geen wapens aan boord om zich te verdedigen tegen vliegtuigen. "Wellicht heeft dat de Russen ertoe aangezet om het risico te nemen om deze keer hun bommenwerpers wel te bewapenen, wat ze voor zover ik weet niet hebben gedaan bij vorige incidenten."

Waarom?

Waarom doen de Russen dit? "Ik denk dat het deels om binnenlandse redenen gebeurt", zegt Balliauw. "De militairen en het Kremlin kunnen tegen de bevolking zeggen: we gaan de confrontatie met de NAVO niet uit de weg. Ook al is de NAVO machtiger."

"Maar het test ook de verdedigingsmechanismen van de NAVO. De Russen zien zo welke middelen ze in gereedheid brengen om zich te verdedigen. Via bijvoorbeeld afluistertechnieken kunnen ze ook nagaan wie met wie communiceert. En dat kan natuurlijk nuttige informatie zijn mocht het ooit echt tot een conflict komen."

VIDEO: Bekijk het gesprek met Jan Balliauw in "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen