AFP or licensors

Begroting Italië: Conte hoopt dat Europese sancties vermeden kunnen worden

Ondanks inbreuken tegen de regels van de eurozone hoopt de Italiaanse premier Giuseppe Conte dat zijn land gespaard blijft van een sanctieprocedure. Na zijn gesprek met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei Conte zaterdagavond dat hij zeker is dat zo'n procedure via dialoog kan vermeden worden.

Onduidelijk is wel welke toegevingen Italië kan maken. Conte zei slechts dat hij zeker niet aangeboden heeft om de belangrijkste hervormingen uit het regeringsprogramma aan de kant te schuiven.
Conte maakte al herhaald duidelijk dat over de hoofdlijnen van de begroting niet te discussiëren valt. De Europese Commissie dreigt met een sanctieprocedure tegen Italië. Het Zuid-Europese land, dat een schuld torst van 130 procent van het bbp, riskeert zo een miljardenboete.

De Commissie heeft een paar dagen geleden de Italiaanse begroting voor 2019 definitief afgekeurd omdat Italië de schuld te hoog laat oplopen. Volgens de Commissie is de begroting in strijd met de bindende regels van de eurozone, en met de afspraken met de Europese ministers van Financiën.

Volgens de criteria uit het Europese Verdrag van Maastricht, uit 1992, mag de schuld hoogstens zestig procent bedragen. Eigenlijk moet Rome dus zijn schuld afbouwen.  Maar de regering van de populistische Vijfsterrenbeweging en de rechts-populistische Lega is niet van plan zich te houden aan de Europese begrotinsdiscipline. Door het begrotingstekort te laten oplopen, wil ze een basisbescherming invoeren, belastingverlagingen en een lagere pensioenleeftijd.

Meest gelezen