© RTBF

Grote schade na urenlange rellen in Charleroi: "Dit zijn geen "gele hesjes" maar relschoppers”

In Charleroi hebben relschoppers grote schade aangericht bij nieuwe rellen tijdens acties van de "gele hesjes". Ze vernielden reclameborden, beschadigden bussen en gooiden ruiten in van winkels. "Dit zijn geen "gele hesjes", maar relschoppers die zich onder hen mengen", zegt David Quinaux van de politie van Charleroi aan VRT NWS. Ook de komende nacht vreest de politie onrust.

Voor de tweede dag op rij al was het erg onrustig in Charleroi. "Tegen 21 uur heeft een groep relschoppers de plaats van de "gele hesjes" overgenomen", vertelt Quinaux van de politie. De politie was massaal aanwezig en zette meer dan 180 agenten en een waterkanon in. "Ze hebben zich dan opgesplitst in kleinere groepjes en zo de hele stad op stelten gezet."

In de stad zelf hebben de amokmakers grote schade aangericht. "Ze hebben reclameborden vernield, winkelramen zijn gesneuveld, de ramen van een kantoor van de gemeente zijn kapot, bushaltes kort en klein geslagen", legt de politiewoordvoerder uit. "De precieze schade is moeilijk te berekenen, maar de factuur zal heel hoog liggen."

Komende nacht zetten we nog eens extra manschappen in

Een tijdlang is zelfs het provinciaal rampenplan afgekondigd geweest. De rellen hebben urenlang geduurd, pas tegen 3 uur vannacht is de rust teruggekeerd. 27 mensen  werden opgepakt, van wie er 5 gerechtelijk werden aangehouden. De politie vreest dat het de komende nachten ook onrustig blijft. "Komende nacht zetten we nog eens extra manschappen in."

De relschoppers hebben volgens Quinaux niets met de "gele hesjes" te maken. "De "gele hesjes" die protesteren tegen de hoge brandstofprijzen zijn geweldloos", zegt hij resoluut. "Maar 's avonds komen relschoppers hun plaats in nemen. Ze infiltreren die groep gewoon om amok te maken."

Magnette: "80 procent van amokmakers is bekend bij gerecht"

Burgemeester van Charleroi Paul Magnette (PS) zei deze namiddag op een persconferentie dat het merendeel van de 27 opgepakte relschoppers een strafblad heeft. "We hebben de profielen van deze mensen al geanalyseerd, die heel jong zijn en van wie 80 procent bekendstaat bij het gerecht, vooral voor feiten van verdovende middelen. De helft van hen komt uit Charleroi, de overigen uit de provincies Luik en Namen of uit andere steden in Henegouwen. Ze zijn duidelijk naar hier gekomen om rel te schoppen."

"Er is een fenomeen van stadsguerrilla, met kleine splintergroepen die zich over de stad verspreiden, wat onze interventies bemoeilijkt", zei Philippe Stratsaert van de lokale politie van Charleroi. "Maar we hebben toch een op de vijf vandalen opgepakt. We analyseren hun profielen en de camerabeelden, om zo veel mogelijk mensen te kunnen identificeren. We willen ook het parket en onderzoeksrechters sensibiliseren, zodat er een strenge reactie kan komen tegen de daders van dergelijke feiten."

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen