Videospeler inladen...

Brexitakkoord goedgekeurd in Brussel, nu nog in Londen

De Europese leiders hebben het ontwerpakkoord voor de brexit, de Britse uitstap uit de Europese Unie, goedgekeurd. De goedkeuring is geen grote verrassing. Voor de Britse premier Theresa May moet het moeilijkste nog komen: haar eigen nationale parlement overtuigen.

Op een bijzondere Europese top over de brexit hebben de Europese leiders zoals verwacht het ontwerpakkoord goedgekeurd. Tot gisteren lag vooral Spanje nog dwars, omdat ze extra garanties wilden van de Britten over de situatie in Gibraltar, de Britse enclave in het zuiden van Spanje. Nadat die laatste horde genomen was, lag niets meer een goedkeuring in de weg.

Die goedkeuring wil nog niet zeggen dat Theresa May uit het woelige vaarwater is. Het ontwerpakkoord moet nog goedgekeurd worden in het Europees Parlement, al zal dat wellicht ook geen grote moeilijkheden opleveren. De grootste horde wordt genomen in Londen, in het Britse parlement. Theresa May zal de grootste moeite hebben om dit ontwerpakkoord door naar eigen nationale parlement te loodsen.

Het is tijd dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen
Hoofdonderhandelaar Michel Barnier

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie verwacht wel dat May dit akkoord er door krijgt. "Dit akkoord is het beste waar de Britten op kunnen hopen", zegt hij. Hij krijgt bijval van Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van Europa voor de brexit. "Het is tijd dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen. Deze deal is noodzakelijk om vertrouwen op te bouwen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na de brexit."

Premier Charles Michel (MR) noemt het akkoord "het beste mogelijke akkoord gezien de omstandigheden", vertelt hij aan VRT NWS. "De komende twee jaar gaat er niets veranderen, behalve voor de Britten die geen invloed meer zullen hebben in onze Europese instellingen. Wat nu telt is een goed en breed handelsakkoord dat de komende jaren moet worden onderhandeld."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

"Dit is geen droevige dag, maar ook geen dag om te vieren. De Britten hebben hier zelf voor gekozen", zegt de Franse president Emmanuel Marcon in een reactie. "Het toont wel aan dat de Europese Unie moet hervormen." De Nederlandse premier Mark Rutte noemt de brexit wel "erg slecht nieuws". "We verliezen allemaal", zegt hij.

Hoe dan ook verschuift de focus van de brexitsaga nu opnieuw van de Europese hoofdstad Brussel, naar Londen. Het is afwachten of May het ontwerpakkoord ook effectief door haar parlement krijgt. De stemming daar staat gepland op 10 of 11 december.

In een poging om de publieke opinie aan haar kant te krijgen, heeft de Britse premier Theresa May een open brief aan de Britse bevolking geschreven die is gepubliceerd de zondagskranten. Ze roept daarin het volk op om haar brexitplan te steunen. "In de belang van het land", schrijft ze. Ze roept ook op tot nationale eenheid. "We moeten labels als "Remain" en "Leave" achter ons laten."

VIDEO: Rob Heirbaut bij de Europese top in Brussel. Bekijk hier zijn analyse tijdens "Het Journaal 1”: 

Videospeler inladen...

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen