Videospeler inladen...

Nieuwe confrontatie tussen Rusland en het Westen: gewapende Russische jets vliegen laag over Belgisch schip

De bemanning van het Belgische marineschip de Godetia werd donderdagochtend in de Baltische Zee plots opgeschrikt door twee Russische SU-24 bommenwerpers die laag overvlogen. De Godetia is momenteel het commandoschip van de NAVO-vloot van mijnenbestrijders in het noorden. De bommenwerpers droegen onder hun vleugels raketten, waardoor dit een nieuwe escalatie is in de confrontatie tussen Rusland en het Westen. In april 2016 was de USS Cook al eens in de Baltische Zee overvlogen door hetzelfde type bommenwerper, maar toen waren die niet bewapend.

Het was donderdagochtend 9 uur toen boven de Godetia twee Russische bommenwerpers tot drie keer toe laag overvlogen. De Godetia was toen in de Baltische Zee samen met de andere 5 mijnenbestrijdingsschepen van NAVO-lidstaten. Het schip wordt door de Belgische fregatkapitein Peter Ramboer gebruikt om het commando te voeren over de mijnenbestrijdingsvloot van de NAVO in het noorden.

Ik zou niet de aanstichter van de Derde Wereldoorlog willen zijn

Fregatkapitein Peter Ramboer

Hij gaf meteen orders aan alle schepen om niets te doen, wat een groot incident zou kunnen uitlokken. “Ik zou niet de aanstichter van de Derde Wereldoorlog willen zijn omdat er een foute inschatting wordt gemaakt,” zei kapitein Ramboer me gisteren tijdens het bezoek van defensieminister Sander Loones (N-VA). De Russische bommenwerpers hadden immers zogenaamde ‘dirty wings’, een term die bij de marine wordt gebruikt om aan te geven dat ze bewapend waren.

Op de foto’s van de marine is duidelijk te zien dat onder de vleugels naast de brandstoftanks twee raketten hangen, vermoedelijk van het type Kh-25. Dat is een gronddoelraket met een reikwijdte van 10 tot 40 kilometer, afhankelijk van de versie, en die ook kan worden gebruikt tegen schepen.

NATO/HQMARCOM

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat NAVO-schepen laag worden overvlogen door Russische militaire toestellen. Dat gebeurde in april 2016 ook al eens in de Baltische Zee met de Amerikaanse destroyer USS Donald Cook. Toen ging het om dezelfde SU-24 bommenwerpers, maar onder hun vleugels hingen toen geen raketten.

Door hun bommenwerpers nu wel te bewapen, voert Moskou de druk op de NAVO weer een stuk op. “Het was een duidelijk signaal van de Russen: Kijk eens wat wij kunnen, wat wij durven,” aldus nog kapitein Ramboer. De kans dat het uit de hand loopt, neemt daarmee aanzienlijk toe. Een kapitein kan in zo’n gevallen zelfstandig beslissen om het vliegtuig neer te halen, als hij vindt dat zijn schip wordt bedreigd. De kapitein van de USS Cook besliste in 2016 geen actie te ondernemen, omdat de Russische vliegtuigen niet bewapend waren.

De Russen moesten zich evenwel tijdens hun overvlucht van de Godetia weinig zorgen maken. Dat schip is niet uitgerust om aanvallen van vijandelijke vliegtuigen af te weren, net als de andere NAVO-mijnenjagers die in de buurt waren. Dat was misschien ook wel de reden dat het Russische oppercommando besliste om deze keer de bommenwerpers wel uit te rusten met raketten.

We zien dat er een assertievere Russische opstelling is tegenover onze militaire eenheden

Kapitein Kristof van Belleghem van de Louise Marie

Toch had het incident snel uit de hand kunnen lopen, want het Belgische fregat Louise Marie was net op dat moment in de Baltische Zee bezig met een luchtverdedigingsoefening. De oefening werd afgebroken om de Zweedse gevechtsvliegtuigen die een gefingeerde aanval op de Louise Marie moesten uitvoeren, de kans te geven om de Russische bommenwerpers te onderscheppen.

Volgens kapitein Kristof van Belleghem van de Louise Marie treden de Russen nu veel assertiever op: “Het wordt frequenter en frequenter. We zien dat er een assertievere Russische opstelling is tegenover onze militaire eenheden. We beginnen er gewoon aan te geraken, maar we moeten daar voorzichtig mee omspringen om te vermijden dat er misverstanden zouden ontstaan en ongelukken zouden gebeuren.’

NATO/HQMARCOM

Het incident met de Russische bommenwerpers was overigens geen alleenstaand geval. Een dag daarvoor, op woensdag 21 november, kreeg het marineschip plots het bezoek van een Russische onderzeeër. De onderzeeër kwam gewoon aan de oppervlakte en bleef niet al te ver van de Godetia liggen. Hij maakte volgens de kapitein van het Belgische schip vooral foto’s. Ook dat voorval is volgens bronnen binnen de marine een zeer ongewone zaak. Onderzeeërs zijn immers voornamelijk gebouwd om zo onzichtbaar mogelijk te opereren.

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen