Videospeler inladen...

Conflict tussen Rusland en Oekraïne laait opnieuw op: Russen vuren op Oekraïense schepen en nemen ze in beslag

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne laait opnieuw op. Rusland heeft nabij het Krim-schiereiland drie Oekraïense schepen beschoten en in beslag genomen. Daarbij zijn verschillende gewonden gevallen. Rusland zegt dat de schepen zich in Russisch gebied bevonden en bevelen negeerden om te stoppen. Oekraïne overweegt om de noodtoestand uit te roepen na het incident. De VN-Veiligheidsraad komt in spoedzitting bijeen over het incident. 

De drie schepen in kwestie zijn twee militaire boten en een sleepboot.  Ze zijn beschoten en vervolgens in beslag genomen door Russische speciale eenheden. De Russen waren aanvankelijk karig met commentaar over het incident, maar de veiligheidsdienst FSB bevestigt intussen dat er wapens gebruikt zijn. Volgens de Russen gebeurde dat omdat de Oekraïense schepen weigerden om te stoppen en "gevaarlijke manoeuvres" uitvoerden. De Russen spreken over 3 gewonden, de Oekraïense zeemacht over 6.

De vijandelijkheden draaien rond de controle over de Zee van Azov. Dat is een deel van de Zwarte Zee dat grenst aan Oekraïne, Rusland en de Krim, het schiereiland dat Rusland heeft geannexeerd. De enige toegang tot die Zee van Azov is via een smalle straat, de Straat van Kertsj.

Rusland domineert de Straat van Kertsj sinds kort volledig, omdat het daar een enorme brug heeft gebouwd die de Krim met het Rusissche vasteland verbindt. Rusland beslist dus wie er onder de brug door vaart, en heeft vandaag de doorgang geblokkeerd met een groot schip. Dat tot ergernis van de Oekraïners, want die hebben de Straat van Kertsj nodig om hun havens aan de Zee van Azov te bereiken, zoals die van Marioepol.

Oekraïne heeft het over een "daad van agressie". Het land vraagt om een snelle Europese reactie. President Petro Porosjenko heeft zijn veiligheidsraad in spoedzitting bijeengeroepen. In die zitting, die live werd uitgezonden op tv, heeft hij aangekondigd dat hij aan het parlement gaat vragen om de noodtoestand uit te roepen. Porosjenko zei ook dat de Russische acties "ongeprovoceerd en gestoord" waren.

Straks beslist het Oekraïense parlement of de krijgswet moet worden ingevoerd. De president benadrukt dat de krijgswet niet bedoeld is om meteen een aanval in te zetten, maar moet helpen om het grondgebied en de veiligheid van de burgers te beschermen. 

(Lees verder onder het kaartje.)

Europa vraagt om terughoudendheid

De Europese Unie spreekt over een "gevaarlijke toename van de spanningen". De EU roept op tot terughoudendheid en vraagt Rusland om de Straat van Kertsj onmiddellijk opnieuw vrij te geven. De NAVO heeft een gelijkaardige mededeling verspreid. De organisatie wil dat Rusland ongehinderd toegang geeft tot Oekraïense havens in de Zee van Azov.

(Lees verder onder de tweets) 

Vanmiddag komt ook de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen over het incident. 

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal Laat"

Videospeler inladen...

Meest gelezen