Videospeler inladen...

5.000 mensen op straat in Brussel om geweld tegen vrouwen aan te klagen

In Brussel hebben zo'n 5.000 mensen betoogd om geweld tegen vrouwen aan te klagen. Tientallen organisaties hadden opgeroepen tot de actie. Het is vandaag de internationale dag tegen geweld op vrouwen.

De betoging ging van start aan het Justitiepaleis in Brussel. Van daaruit trok de stoet naar het centrum van de hoofdstad, om uiteindelijk weer op het Poelaertplein uit te komen.

Tientallen organisaties hadden opgeroepen tot de actie, die uitgaat van het platform Mirabel België. De organisatoren benadrukken dat het geweld tegen vrouwen zowat unaniem veroordeeld wordt, maar dat er te weinig daden worden gesteld om het geweld tegen te gaan. De manifestanten klagen met spandoeken en protestborden niet enkel het geweld aan, maar pleiten ook voor meer economische onafhankelijkheid voor vrouwen.

"Het is echt essentieel om collectief te mobiliseren, zowel vrouwen als mannen, tegen het geweld op vrouwen", zegt Emily Burns, coördinatrice van de campagne Rosa. "Om het geweld te bestrijden, is onafhankelijkheid op economisch gebied essentieel. Hoe kan je een gewelddadige partner verlaten als je niet in je eigen behoeften kan voorzien? ", zo klinkt het. "Een degelijk salaris en geïndividualiseerde sociale voordelen zijn gelinkt aan de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Vrouwen verdienen nog altijd 20 procent minder dan mannen. Dat is een enorme kloof."

Voorts wordt erop gewezen dat België in 2016 de conventie van Istanboel ratificeerde. Die tekst van de Raad van Europa moet huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen in het algemeen helpen voorkomen. Als gevolg daarvan moet België nu een rapport opstellen om de genomen maatregelen te beoordelen. In een alternatief rapport van vrouwenrechtenorganisaties wordt echter aangeklaagd dat ze nauwelijks geconsulteerd werden bij het opstellen van de nationale actieplannen.

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen