Videospeler inladen...

May schrijft open brief aan Britse volk: "Steun mijn brexitplan"

De Britse premier Theresa May heeft in de zondagskranten een open brief geschreven aan het Britse volk waarin ze om steun vraagt voor haar brexitplan. "Het is in ons nationaal belang", schrijft ze onder meer. Vandaag ondertekent ze normaal dat ontwerpakkoord in Brussel met de Europese leiders.

De Europese Unie verlaten "wordt een nieuw hoofdstuk in het leven van onze natie", schrijft May. "We moeten de labels van "Leave" en "Remain" achter ons laten en samen komen als één volk. We moeten de brexit uitvoeren door mijn plan te steunen."

De open brief van May komt er niet toevallig vandaag. Straks ontmoet ze in Brussel de Europese leiders om het brexitakkoord officieel te ondertekenen. Het ontwerpakkoord bevat 600 pagina's en markeert het einde van de eerste lange reeks onderhandelingen over de Britse uitstap uit de Europese Unie.

Videospeler inladen...

Op de valreep is nog een akkoord bereikt over Gibraltar, de Britse enclave in Zuid-Spanje. De Spanjaarden dreigden ermee het ontwerpakkoord niet te tekenen als de Britten geen extra garanties gaven voor Gibraltar. May laat weten dat ze altijd zal onderhandelen in de naam van alle Britten, dus ook die van Gibraltar.

Het ontwerpakkoord is niet het enige waarover de Europese leiders zich vandaag buigen. Ze moeten ook instemmen met een politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU na de brexit. Daarin staan de grote lijnen van een nieuwe handelsovereenkomst die nog moet worden onderhandeld.

Beide teksten worden wellicht vlot goedgekeurd. Daarna is het de beurt aan het Europese en Britse parlement. Vooral dat laatste wordt voor May niet evident en is wellicht ook de hoofdreden waarom ze in haar open brief vandaag het Britse volk aanschrijft.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen