Videospeler inladen...

Russen "overwegen" nieuwe maanmissie om na te gaan of de Amerikanen er wel echt zijn geweest

De Russen "overwegen" een nieuwe missie naar de maan om na te gaan of de Amerikanen er wel echt zijn geweest. Dat heeft Dmitry Rogozin, de topman van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, gezegd. Vermoedelijk bedoelde de man het niet ernstig.

Op 21 juli 1969 heeft Neil Armstrong als eerste mens voet gezet op de maan, onmiddellijk gevolgd door zijn collega-astronaut Buzz Aldrin. Michael Collins, de derde man van de Apollo 11-missie bleef in het ruimtetuig rond de maan cirkelen. Na de succesvolle Apollo 11-missie zijn de Amerikanen nog 5 keer op de maan geweest en hebben alles samen 12 astronauten voet op de grond gezet. Geen enkele andere natie zette astronauten op de maan.

Deze foto is genomen door Collins terwijl zijn collega's in de maanlander dalen naar het maanoppervlak.

1969 AP

Hoewel de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA veel bewijsmateriaal heeft geleverd voor de maanlandingen, is het een hardnekkige samenzweringtheorie dat alles in scène is gezet. In veel van die theorieën wordt onder meer cineast Stanley Kubrick genoemd die het jaar voor de eerste maanlanding zijn klassieker "2001" uitbracht. Kubrick zou volgens de aanhangers van die theorieën de maanlanding op de set van die film hebben ingeblikt.

De topman van Roscosomos heeft nu op Twitter een video gepost waarin hij onder meer gevraagd wordt of hij gelooft dat de maanlanding echt heeft plaatsgevonden. "We moeten maar eens gaan kijken of ze er echt zijn geweest", zegt hij daarin. Het is niet duidelijk of hij het meende of bij wijze van grap zei. Hoe dan ook is een nieuwe maanlanding een kostelijke grap puur om te checken of het echt gebeurd is.

De maanlanding in 1969 was het begin van het einde van de ruimtewedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Vooral de Sovjets waren in het begin van die wedloop erg succesvol. De eerste satelliet in een baan rond de aarde, de eerste man in de ruimte en de eerste ruimtewandeling zijn bijvoorbeeld allemaal Russische successen. Voor de Amerikanen was het dus ontzettend belangrijk om op de maan de eerste te zijn, wat hen dan uiteindelijk ook is gelukt.

Bekijk hieronder de beelden van toen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen