"Say no to violence": oranje in de stad en op straat tegen geweld op vrouwen

Vandaag begint de campagne "Say no to violence", een internationale campagne tegen geweld op vrouwen. Tot 10 december kleuren heel wat gebouwen in verschillende steden oranje. Vrouwen worden ook opgeroepen om oranje kledingstukken te dragen. 

Het is en blijft een gigantisch probleem, geweld op vrouwen. Internationaal gaat het niet goed, maar ook bij ons is het nog altijd een jammerlijk feit.  "Elke dag staat in de krant bij ons wel een artikeltje over geweld op vrouwen en zolang dat blijft duren, moeten wij actie ondernemen", zegt Inge Scholte, voorzitter van de Belgische afdeling van de ngo Soroptimist International.

En die actie begint vandaag dus, en duurt 16 dagen lang. "Orange the world is zowat de ondertitel van de campagne. Daarom zullen veel gebouwen en monumenten oranje verlichting krijgen. Bijvoorbeeld het Sportpaleis in Antwerpen, de Ghelamco Arena in Gent en heel wat stadhuizen. En hopelijk zullen veel vrouwen een oranje kledingstuk dragen", zegt Scholte.

Geweld op vrouwen is één van de goedkoopste manieren om oorlog te voeren

Inge Scholte, voorzitter Soroptimist International België

"Het is een internationale campagne die gesteund wordt door de Verenigde Naties. Geweld op vrouwen is bijvoorbeeld één van de goedkoopste manieren om oorlog te voeren: een vrouw ontvoeren, zwanger maken en terugsturen naar haar gezin. En de hele maatschappij is ontwricht. Er zijn ook nog de eremoorden. En genitale verminking, dat verbetert dan wel in Afrika, maar in Saoedi-Arabië of Irak bijvoorbeeld daalt dat cijfer niet. Dus deze campagne is nodig, helaas."

Geweld op vrouwen neemt veel vormen aan. Niet enkel slagen en verwondingen en verkrachting vallen onder die term. "Als meisjes uitgaan en worden nagefloten of er worden vuile opmerkingen gemaakt, dan is dat ook geweld tegen vrouwen", klinkt het bij Soroptimist International.

Voor de campagne is ook Manneken Pis in Brussel in het oranje gekleed. Bekijk hier de beelden uit "Het Journaal 1": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen