"Stabat mater" van Pergolesi voor het 4e jaar op rij op nummer 1 in de Klara Top 100

"Stabat mater" van de Italiaanse componist Pergolesi staat voor het vierde jaar op rij op nummer 1 in de Klara Top 100. De lijst met de mooiste klassieke werken volgens de Klara-luisteraars werd dit weekend uitgezonden, voor het eerst vanuit het Radiohuis in Kortrijk. Greet Samyn en Mark Janssens namen de presentatie voor hun rekening.

Via de website top100.klara.be konden luisteraars uit drie lijsten telkens drie werken kiezen en zo stemmen voor hun favorieten. Meer dan 9.000 luisteraars deden dat. Een aantal van hen kwam tijdens de uitzending live aan bod. 

De nummer 1 in de lijst blijft dus dezelfde. "Spiegel im Spiegel" van Arvo Pärt (vorig jaar op 3) en "Erbarme dich" uit de Mattheüspassie van Johann Sebastian Bach (vorig jaar op 2) spelen haasje-over als nummer twee en drie.

Opvallende nieuwkomers in de lijst zijn Ludovico Einaudi ("Divenire"), Max Richter ("Vivaldi - The four seasons (recomposed)") en Wim Mertens ("Often a bird"). En ook de Vlaamse dansen van zowel Jan Blockx als Gabriel Verschraegen maakten hun entree in de Klara Top 100.

In de top 20 domineert de barokmuziek: componisten als Pergolesi, Bach, Händel en Vivaldi nemen samen de helft van de top 20 in. De volledige lijst vindt u hier.

De top 10 van dit jaar

  1. Giovanni Battista Pergolesi - "Stabat mater"
  2. Arvo Pärt - "Spiegel im Spiegel"
  3. Johann Sebastian Bach - "Mattheüspassie: Erbarme dich"
  4. Ludwig van Beethoven - "Symfonie nr. 6 in F. Op. 68 Pastorale"
  5. Wolfgang Amadeus Mozart - "Requiem in D KV 626: Lacrimosa" 
  6. Bedrich Smetana - "De Moldau" 
  7. Johann Sebastian Bach - "Mattheüspassie: Wir setzen uns mit Tränen nieder"
  8. Johann Sebastian Bach - "Weihnachtsoratorium BWV 248: Jauchzet, Frohlocket"
  9. Christoph Willibald von Gluck - "Orfeo ed Euridice: Che farò senza Euridice"
  10. Sergei Rachmaninov - "Pianoconcerto nr.2: Moderato"

Meest gelezen