Videospeler inladen...

Stijgende dieselprijzen: SP.A wil cliquetsysteem afschaffen, CD&V wil opbrengsten herverdelen

Het cliquetsysteem waardoor de overheid prijsdalingen van diesel afremt door accijnzen te verhogen, moet op de schop. Dat stelt Meryame Kitir (SP.A) in "De zevende dag" voor als oplossing voor de stijgende prijzen aan de pomp. Servais Verherstraeten (CD&V) wil die meeropbrengsten doelgericht herverdelen.

Wat kan de regering doen om de hoge brandstofprijzen aan de pomp een halt toe te roepen? Die vraag lag vandaag op tafel tijdens een debat onder politici in "De zevende dag" op Eén naar aanleiding van de "gele hesjes" die ook in ons land voet aan de grond krijgen.

Voor SP.A-fractieleider Meryame Kitir is het duidelijk: het cliquetsysteem moet op de schop. Daarmee bedoelt ze het systeem dat de regering-Michel enkele jaren geleden (opnieuw) invoerde voor diesel en dat prijsdalingen afremt door accijnzen te verhogen.

"Het cliquetsysteem is sinds 2015 weer actief", zei Kitir. "Als de prijs [van diesel] daalt, voelt de burger dat niet omdat die daling in hogere accijnzen wordt omgezet. Wij stellen voor om de verhoging van accijnzen, het cliquetsysteem, af te schaffen."

"Accijnzen zijn asociale fiscaliteit"

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten wil het cliquetsysteem behouden, maar wil de meeropbrengsten doelgericht herverdelen. "De accijnzen indexeren elk jaar", zei hij. "Volgens de huidige begrotingscijfers levert dat 90 miljoen euro op. Laat ons een deel van dat geld gebruiken voor doelgerichte fiscale maatregelen voor lage inkomens of om de welvaartsenveloppe te doen stijgen."

"Accijnzen zijn eigenlijk asociale fiscaliteit want mensen met salariswagens betalen evenveel als mensen met een leefloon", zei Verherstraeten nog. "De Vlaamse regering bestudeert momenteel de kilometerheffing. Daarbij kan de vervuiler betalen in plaats van accijnzen te heffen."

"Anderzijds moeten we rekening houden met mensen die met de wagen naar het werk moeten of met mensen met een laag loon. We kunnen ecologische en sociale doelstellingen combineren."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal 1":

Videospeler inladen...

Meest gelezen