GIRAND / BSIP

"Implant Files": 1.450 Belgische vrouwen moesten vorig  jaar borstimplantaten laten verwijderen

Vorig jaar hebben 1.458 vrouwen in België hun borstimplantaten weer moeten laten weghalen. Dat blijkt uit nieuwe berichten in de reeks van de "Implant Files" door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), waar ook de Belgische media Knack, De Tijd en Le Soir deel van uitmaken. Volgens het internationale onderzoek moet wereldwijd een op de tien borstimplantaten weer worden verwijderd.

Er worden verschillende redenen aangehaald voor het verwijderen van de implantaten: scheuren, lekken, pijn, geen gevoel in de borst, weefselaangroei rond het siliconenzakje en een reeks kwaaltjes, gaande van weinig energie tot spierpijn.

Nevenwerkingen

Vrouwen die hun borsten laten vergroten en implantaten laten zetten, staan wegens een gebrek aan informatie amper stil bij de nevenwerkingen en de risico's, zo wordt in de berichten benadrukt. "Borstimplantaten moeten eigenlijk om de tien jaar worden vervangen", reageert Hugues Malonne van het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG. "Patiënten die borstchirurgie ondergaan, weten dat niet altijd. Vandaar dat er ook veel protheses weer worden verwijderd."

Bovendien duikt steeds meer wetenschappelijke evidentie op dat borstprotheses de aanzet zijn voor een zeldzame kanker van het afweersysteem. De kankervorm kreeg al een eigen naam: de Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma (BIA-ALCL), of grootcellig anaplstisch lymfoom, gekoppeld aan borstimplantaten. Wereldwijd is er sprake van 570 vrouwen met die aandoening. In de cijfers van de Belgische toezichthouder FAGG stonden in maart van dit jaar 6 vrouwen geregistreerd met BIA-ALCL. Voorlopig zou in ons land nog niemand zijn gestorven.

Lobby-apparaat

Dat de gevaren van borstprotheses onvoldoende gekend zijn, komt volgens de journalisten door het sterke lobby-apparaat van de medtechindustrie. "Commerciële drijfveren hebben de zaak overgenomen en ondergraven de veiligheid en gezondheid van de patiënt", zo wordt Anand Deva, een Australische plastische chirurg, geciteerd.

Meest gelezen