Video player inladen...

145 walvissen stranden in Nieuw-Zeeland

Op Stewart Island in Nieuw-Zeeland vond een wandelaar 145 aangespoelde walvissen. Ze liggen verspreid over 2 kilometer strand. Een deel was nog in leven maar kon niet gered worden. De reden waarom ze aanspoelden is niet duidelijk. Het Departement van Natuurbescherming laat de karkassen liggen en wil de natuur zijn gang laten gaan.

Een wandelaar op Stewart Island in Nieuw-Zeeland deed zaterdag een gruwelijke ontdekking. Op het strand, verspreid over 2 kilometer vond hij 145 aangespoelde walvissen. Hij haalde de autoriteiten erbij. 75 waren al gestorven. De andere 70 waren er te erg aan toe en werden met een schot geëuthanaseerd.

Het gaat om "grienden", een soort walvis uit de familie der dolfijnachtigen. Waarom ze aanspoelden is niet duidelijk. Mogelijk waren ze ziek, maakten ze een navigatiefout of werden ze verrast door het tij of een roofdier. Het Departement van Natuurbescherming in Nieuw-Zeeland is vooral verrast dat de dieren zo verspreid aanspoelden. "Het is een unieke situatie. Wanneer we zo'n groep treffen, dan ligt die meestal samen als een familie", zegt Cat Peters van het Departement.

Toevallig werden zondag nog eens 10 gestrande walvissen aangetroffen op North Island in Nieuw-Zeeland. 2 ervan stierven, de andere 8 worden verzorgd.

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen