"Als blinde achter het stuur zitten is onvergetelijk"

16 Antwerpse blinden en slechtzienden gaan vandaag autorijden op het circuit van Zolder. "Alles gebeurt veilig," verzekert de initiatiefnemer in "Start je dag" op Radio 2.

"Blinden hebben dan wel geen last van files, maar autorijden is toch een vrijheid die we missen," zegt Harry Geyskens van de Antwerpse vzw Markgrave die zich inzet voor blinden en slechtzienden. Straks trekken ze met 16 gelukkigen naar het circuit van Zolder. "We gaan eerst kijken of het autorijden lukt op een oefenterrein en pas daarna volgt het circuit."  Is dat allemaal wel veilig? "Het zal geen race worden," lacht Harry. "Er zit altijd een auto-instructeur naast ons die ook een stuur en pedalen heeft en kan bijsturen indien nodig." 

Onvergetelijk

Harry is zelf slechtziend en herinnert zich nog levendig zijn enige ervaring achter het stuur. "Dat moet intussen al veertig jaar geleden zijn. Toen was er veel minder verkeer en heb ik een stukje op de weg gereden." Als het even kan wil hij die onvergetelijke ervaring vandaag herhalen. "Als organisator ben ik eigenlijk niet bij de 16 gelukkigen die het circuit Zolder van zolder opgaan. Maar als het even kan, ga ik toch nog eens in een auto zitten," besluit Harry Geyskens.

 

Meest gelezen