Jo Fonck
Jasper Jacobs

Bestuur zonder Vlaams Belang in de maak in Denderleeuw, Tom Van Grieken: "Een coalitie van losers"

In Denderleeuw start burgemeester Jo Fonck gesprekken om een bestuur op de been te brengen zonder Vlaams Belang. De radicaalrechtse partij groeide de voorbije verkiezingen uit tot de grootste in de Oost-Vlaamse gemeente, maar de partij wordt wellicht uit het bestuur gehouden. Voorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken is niet te spreken over de gang van zaken.

In het Oost-Vlaamse Denderleeuw is Vlaams Belang op 14 oktober veruit de grootste partij geworden. De partij verdubbelde haar score van 12,7 procent in 2012 naar 26,2 procent. In zetels maakte de partij een sprong van drie naar negen.

Maar de partij wordt wellicht buiten het bestuur gehouden. LVB van SP.A-burgemeester Fonck (foto) is met zeven zetels de op een na grootste fractie in de Denderleeuwse gemeenteraad en neemt nu het initiatief om een nieuwe meerderheid samen te stellen. Ze slaan de handen in elkaar met huidige coalitiepartner CD&V. Ze hebben nog minstens twee zetels nodig voor een meerderheid. LVB en CD&V onderhandelen met Groen en N-VA, die respectievelijk twee en drie zetels vertegenwoordigen in de Denderleeuwse gemeenteraad.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is er niet over te spreken dat zijn partij uit het bestuur in Denderleeuw wordt gehouden. "Ik zie dat met lede ogen aan. Men gaat nu, tegen de wil van de kiezer in, een coalitie van losers op de been brengen", zegt Van Grieken aan Belga. 

"We hebben onze score in Denderleeuw verdubbeld en zijn veruit de grootste partij. Toch negeert men dat signaal van de kiezer en komt er een coalitie van losers", aldus Van Grieken. "De huidige burgemeester heeft 800 voorkeurstemmen minder terwijl onze lijsttrekker (Kristof Slagmulder, red.) zijn score meer dan heeft verdubbeld tot 2.000", zegt Van Grieken.

Volgens Van Grieken doet de situatie sterk denken aan de gebeurtenissen in Ninove zes jaar geleden. "Toen werd Guy D'haeseleer ondanks een duidelijke overwinning uit het bestuur gehouden. Kijk naar het resultaat op 14 oktober, een nog grotere overwinning voor D'haeseleer. Ik voorspel u Ninoofse toestanden in Denderleeuw binnen zes jaar", besluit Van Grieken

Meest gelezen