Betaalde stages moeten jongeren warm maken voor job bij de politie

Om jongeren tot 25 jaar warm te maken voor een job bij de politie- en andere veiligheidsdiensten, zullen ze er binnenkort een jaar lang een betaalde stage kunnen uitoefenen. Het is voor het eerst dat bij de politie dergelijke betaalde stages worden ingevoerd. "We hopen daarmee profielen aan te trekken die we anders moeilijk aantrekken", zegt minister Jan Jambon (N-VA), "de hogere profielen die op de jobmarkt erg gevraagd zijn, zoals ICT en accountants."

Binnenkort zullen jongeren tot 25 jaar die voldoen aan een specifiek profiel een betaalde stage kunnen volgen bij de politie, het Crisiscentrum of het OCAD. Op die manier wil minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) de concurrentie met de privé kunnen aangaan en jongeren warm maken voor een job bij de veiligheidsdiensten. 

"Nu is de periode tussen de sollicitatie en het moment waarop jongeren effectief starten aan de opleiding bij de politie soms te lang. Daardoor gaan ze soms in op andere aanbiedingen", zegt Jambon (N-VA). Soms moeten jongeren tot acht maanden wachten voor ze aan hun opleiding bij de politie kunnen beginnen.

"In tussentijd bieden we hen nu een stage aan van een jaar, betaald", legt de minister uit. "Er wordt gekeken of ze voldoende gemotiveerd zijn en de juiste capaciteiten hebben. En uiteraard worden ze later verder geselecteerd." 

We hopen "hogere profielen" aan te trekken die op de jobmarkt erg gevraagd zijn, zoals ICT en accountants.

Vicepremier Jan Jambon (N-VA)

"We hopen daarmee profielen aan te trekken die we anders moeilijk aantrekken", zegt de minister, "de hogere profielen die op de jobmarkt erg gevraagd zijn, zoals ICT en accountants." De rekrutering zal gebeuren op een jobbeurs tijdens de veiligheidscampagne Niveau S, die op 19 en 20 december plaatsvindt in Brussel. 

"Niet bedoeld om personeelstekort op te vangen"

De bedoeling is dat alle diensten en afdelingen van de politie betaalde stages kunnen aanbieden. Maar de stagiairs zullen geen arrestaties uitvoeren en niet op straat met een wapen rondlopen. "Het is absoluut niet de bedoeling dat ze politiewerk zullen doen", zegt Jambon. "Zij hebben helemaal geen politiebevoegdheid. We willen enkel appetijt opwekken bij hen om te kiezen voor een loopbaan bij de politie."

Woordvoerder Olivier Van Raemdonck beklemtoont nog dat de betaalde stages niet dienen om het personeelstekort bij de politie op te lossen. Volgens recente cijfers is er een tekort aan 1.829 politieagenten. "Dit is op geen enkele manier bedoeld om die tekorten aan te pakken", klinkt het stellig. "Al kan het op lange termijn natuurlijk wel een positieve invloed hebben als je op die manier de interesse van jongeren weet op te wekken."

Meest gelezen