Videospeler inladen...

May start campagne om brexitakkoord te verkopen, dag van de stemming is 11 december

De Britse premier Theresa May is gestart met haar campagne om het brexitakkoord door het parlement te krijgen. Gisteren ondertekenden May en de Europese Unie dat akkoord, maar volgende maand wacht nog een spannender moment: dan moet het parlement het akkoord goed- of afkeuren. Verre van een makkelijke opdracht, want veel voor-en tegenstanders van de brexit vinden het een slecht akkoord. De datum voor de stemming is trouwens bekend: dinsdag 11 december is D-day voor May en haar brexitakkoord. 

De Britse premier heeft nog maar net het brexitakkoord met de EU getekend of er wachten haar alweer zware weken. Het komt er nu op aan zoveel mogelijk parlementsleden aan haar kant te krijgen. Dat dat een aartsmoeilijke klus wordt, weten vriend en vijand.

Vandaag is het begin van die campagne om het brexitakkoord in eigen land verkocht te krijgen. May start alweer met een drukke dag. Met haar belangrijkste ministers kwam eerder vandaag bijeen om het te hebben over het "worst case scenario", met name het geval dat het Verenigd Koninkrijk de EU zou verlaten zónder akkoord. Met haar kabinet kwam May overeen om voort te doen met de voorbereidingen voor het geval dát. "Het kabinet is overeengekomen dat de regering verantwoordelijk zal blijven handelen door alle noodzakelijke acties te ondernemen om voorbereid te zijn op een "no deal" in maart 2019."  

Akkoord verwerpen is deur openzetten voor meer verdeeldheid en onzekerheid

May blijft uiteraard hopen dat het niet zover komt, en dat ze haar brexitakkoord wél door het parlement krijgt. De stemming zal plaatsvinden op dinsdag 11 december, is intussen bevestigd.

"Niemand weet wat er zal gebeuren als het Britse parlement het akkoord verwerpt dat de regering heeft bereikt met de EU", waarschuwde ze de volksvertegenwoordigers in het Lagerhuis. Daar gaf ze kort na haar afspraak met het kabinet een toespraak. "Omdat niemand wat er zal gebeuren als het akkoord niet wordt goedgekeurd, zou dat de deur openzetten voor nog meer verdeeldheid en onzekerheid, met al de risico's die daarbij horen."

Vanavond is May dan nog de gastvrouw van een receptie in haar ambtswoning in Downing Street. Daar zal ze meer dan 100 leiders en ceo's van de grootste Britse werkgevers en investeerders toespreken. Zij krijgen de kans om de premier daarna nog aan een reeks vragen te onderwerpen.  

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen