Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

EU-voorzitter Tusk: "Rusland moet ophouden met Oekraïne te provoceren"

Het regent kritiek in Europa op het incident waarbij Rusland geschoten heeft op drie Oekraïense marineschepen nabij de Krim. De EU eist dat Rusland meteen de gevangen genomen Oekraïense militairen en hun schepen teruggeeft en ophoudt met verdere provocaties. Duitsland en Frankrijk willen bemiddelen tussen Kiev en Moskou.

"Ik veroordeel het Russische gebruik van geweld in de Zee van Azov en eis dat Moskou de Oekraïense militairen en hun drie schepen vrijlaat", zo reageerde EU-voorzitter Donald Tusk op het recente incident in de Straat van Kertsj nabij het betwiste schiereiland Krim. Rusland heeft daar het vuur geopend op drie Oekraïense marineschepen en die in beslag genomen. De bemanning is gevangen genomen.

Ook de woordvoerders van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en van de Franse president Emmanuel Macron eisten de vrijlating van de Oekraïense militairen en de drie schepen. Berlijn en Parijs willen ook bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland om uit de crisis te geraken, maar hebben wel ernstige vragen bij het gebruik van geweld door de Russen.

De woordvoerder van de Britse premier Theresa May is scherper: "Wij veroordelen de daad van agressie van Rusland... dit toont nog maar eens aan hoe destabiliserend het gedrag van Rusland in de regio is. Het Britse standpunt is duidelijk: schepen moeten een vrije toegang hebben tot de Oekraïense havens in de Zee van Azov."

Polen gaat al meteen een stap verder en eist niets minder dan nieuwe sancties van de Europese Unie tegen Rusland. Polen steunt voluit Oekraïne en zegt dat het nauw overleg pleegt met de regering in Kiev. (Lees verder onder de foto).

Oekraïense marineschepen nabij de Krim.

Meest gelezen