Geen verse vis in sommige winkels door blokkades van gele hesjes in Frankrijk

In een aantal winkels is er geen verse vis meer te vinden. Dat komt door de blokkades in Frankrijk. Groothandels hebben het moeilijk om de vis tijdig hier te krijgen.

Bij groothandel Vandermaesen in Heusden-Zolder bevestigen ze het probleem. Verse vis moet snel getransporteerd worden, en door de blokkades in Frankrijk is dat niet altijd mogelijk.  De vishandelaars zoeken nu alternatieven in andere Europese landen. Dat lukt meestal, maar niet voor alle producten.

"Zo zal je de komende dagen bijna nergens meer vongole kunnen kopen", zegt Alexander Vandermaesen die verantwoordelijk is voor de aankoop. "Die schelpjes komen uit Italië en passeren langs Frankrijk. Ook de sint jacobsschelpen zijn voor de tweede keer op rij niet geleverd door acties van de gele hesjes." De leveranciers in Frankrijk zitten met de handen in het haar. Want zij krijgen hun vis niet meer verkocht en moeten soms hoeveelheden weggooien."

Parijs

Alexander Vandermaesen  zoekt ondertussen verder naar alternatieven. Hij vreest dat de acties opschuiven en ook de veiling in Parijs helemaal geblokkeerd zal worden. "Want dan ligt de hele Franse visindustrie stil", zegt hij nog. "Ik krijg het benauwd als ik denk aan de eindejaarsperiode, dat is voor ons een drukke tijd, en dan kunnen we zo'n blokkade meer dan missen. We volgen hier het nieuws dan ook op de voet."

Meest gelezen