Gravensteen in Gent krijgt grondige opknapbeurt mét uitkijkplatform op de donjon

Het Gravensteen in Gent ondergaat de komende jaren een grondige metamorfose, inclusief een uitkijkplatform bovenop het centrale gebouw (de donjon). De stad heeft hiervoor een architectuur­opdracht uitgeschreven, net als voor 3 andere sites.

Toegankelijker, aantrekkelijker en mét een uitkijkplatform bovenop de donjon, het centrale gebouw: zo moet het Gravensteen in Gent er over enkele jaren uitzien. Vandaag heeft de stad via een architectuuropdracht 5 ontwerpteams aangeduid die elk een voorstel mogen doen om dit te realiseren.

"Het Gravensteen is een bekend museum en een trekpleister in Gent", vertelt stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele aan VRT NWS. "Toch trekt het vooral toeristen aan en weinig inwoners. De museale setting is een beetje oubollig en de toegankelijkheid laat te wensen over."

"De ontwerpteams moeten hierop een antwoord vinden. Eerst en vooral moeten ze een nieuw onthaalpaviljoen bedenken met een museumshop en toiletten. Daarnaast moeten ze de tuin rond de donjon herwaarderen. Vandaag is dat een vergeten ruimte, maar eigenlijk is het een prachtige oase middenin de stad."

Een 5e toren

"De bereikbaarheid van de donjon moet ook beter. Vandaag moeten bezoekers zich via 4 traptorens naar boven wurmen, maar in de toekomst moet dat via een 5e toren kunnen. Die moet aan de achterzijde van het Gravensteen komen en moet een lift bevatten."

"Op vlak van erfgoed vormt dit geen probleem, maar dat wil niet zeggen dat om het even welke constructie in aanmerking komt. De teams moeten een weldoordachte toren ontwerpen als kwaliteitsvolle toevoeging aan het gebouw. Tegelijk is het niet de bedoeling dat we die toren camoufleren, bij renovaties van historische gebouwen gaan moderne en oude architectuur wel vaker hand in hand."

"Die toren moet bezoekers vlot tot bovenop de donjon brengen. Daar willen we een groot uitkijkplatform installeren dat mensen een prachtig zicht op de stad biedt. Vandaag heeft het centrale gebouw nog een plat dak met een roofing dat niet toegankelijk is, maar dat moet dus in de toekomst anders."

2024

Vanden Abeele wil zich niet op een timing laten vastpinnen, maar hoopt dat de stad halfweg 2019 een ontwerpteam kan aanstellen om concrete plannen te tekenen. Concreet gaat het om 1 van de volgende teams:

  • 19, Architectenbureau Sabine Okkerse bvba, Dhooge & Meganck ‐ Ingenieur  Architecten, murmuur  architecten , Seghers Landschapsarchitecten
  • 88888, aNNo architecten, architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche,  Atelier Arne Deruyter (DALTA bvba), Exponanza
  • Baukuh, RE‐ST
  • ONO architectuur
  • Schenk Hattori AA, Wim Goes Architectuur BVBA

In 2021 zou de renovatie moeten starten en tegen het einde van de volgende legislatuur in 2024 zouden de werkzaamheden moeten zijn voltooid. Toerisme Vlaanderen heeft de plannen voor het Gravensteen als zogenoemd hefboomproject uitgekozen. Alles samen ligt 8 miljoen euro op tafel.

De architectuuropdracht voor het Gravensteen is niet de enige die Gent vandaag heeft voorgesteld. Ook voor de Floraliënhal (en het ICC), het Design Museum en de Opera zijn telkens 5 ontwerpteams aangeduid die plannen moeten maken om die sites te vernieuwen of te verbouwen.

Meest gelezen