Videospeler inladen...

Minder mensen besmet met hiv dankzij nieuwe medicatie

In ons land raken almaar minder mensen besmet met hiv. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano, het vroegere Wetenschappelijke Instituut Volksgezondheid. Vorig jaar werden in ons land 890 nieuwe diagnoses met hiv vastgesteld, dat zijn er 2 procent minder dan in 2016. Niet zo'n grote daling dus, maar toch is Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, tevreden. 

Dat de afname van hiv-besmettingen is ingezet, is onder meer te danken aan nieuwe, zeer efficiënte medicatie, die het virus in het bloed reduceert tot niet-meetbare hoeveelheden. 

Patrick Reyntiens is homo en al meer dan 30 jaar seropositief. Hij raakte besmet met hiv in de jaren 80. Besmetting was toen nog vaak een doodvonnis, want van hiv kreeg je aids en daar was geen medicijn tegen. Maar vandaag mag Patrick zich hiv-vrij noemen. De nieuwste medicatie vermindert de viruslading zo sterk dat ze niet meer meetbaar is.

Patrick kan het virus niet meer doorgeven via onbeschermde seks. "Ik ben nu veel relaxter in seksuele contacten, ik kan gewoon zeggen dat ik seropositief ben maar dat ik niet besmettelijk ben. En als ik er niets over zeg, hoef ik me geen zorgen te maken dat mijn sekspartner me dat zal verwijten."

Zeer efficiënte medicatie

"Er zijn al voldoende studies uitgevoerd die aantonen dat de nieuwe generatie hiv-medicatie zijn werk doet", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa. "En de resultaten worden bevestigd door de feiten. In 2017 kreeg 99 procent van mensen met hiv die opgevolgd werden door een Aids Referentiecentrum hiv-medicatie.  97 procent van hen hadden na zes maanden zo'n geringe viruslading in het bloed dat die niet langer gedetecteerd kon worden." 

"De medicatie komt dus niet alleen de gezondheid van de hiv-persoon ten goede, maar is ook een goed preventiemiddel omdat het gevaar op besmetting via onbeschermde seks tot nul wordt herleid."

Toch is voorkomen nog altijd beter. "Het virus blijft natuurlijk in het lichaam, het verdwijnt nooit", benadrukt Cruyssaert. "Als je stopt met de medicatie, krijgt het weer een opstoot, dus preventie blijft nog altijd nodig. Als je besmet bent met hiv, kan je levenskwaliteit wel goed zijn, maar het blijft moeilijk om ervoor uit te komen. Er hangt nog altijd een zwaar stigma rond hiv. Het is trouwens zo dat niet enkel de medicatie verantwoordelijk is voor de daling, maar ook het volgehouden condoomgebruik. Dat is zeer belangrijk want het zorgt er ook voor dat je beschermd bent tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen." 

(lees verder onder de grafiek)

Terugbetaling door het RIZIV

Sinds begin 2017 wordt hiv-medicatie terugbetaald voor alle mensen met hiv. Daarvoor kon iemand met hiv-besmetting pas op terugbetaling rekenen als zijn of haar immuunsysteem sterk verzwakt was. Maar het is erg belangrijk om niet te wachten en zo snel mogelijk met de behandeling te starten want in de eerste fase van de besmetting vermenigvuldigt het virus zich razendsnel en is de hiv-geïnfecteerde zeer besmettelijk. 

Laat je testen!

Een diagnose kan maar worden vastgesteld na een test. In ons land slagen we erin om bijna de helft van de diagnoses bij Belgische mannen die seks hebben met mannen en een kwart van alle nieuwe diagnoses vroegtijdig vast te stellen. Een belangrijk deel gebeurt dus nog te laat. 

Sensoa wil daarom blijven inzetten op meer en makkelijk testen. Boris Cruyssaert: "Mannen die wisselende seksuele contacten hebben doen er goed aan zich om de zes maanden te laten testen. Onze schatting is dat er in België zo'n 2.000 mensen met hiv leven zonder het te weten. Zij worden niet behandeld, zijn dus besmettelijk en vormen de motor van de epidemie. Hen moeten we bereiken en aan het testen krijgen."

Herbeluister het gesprek met Boris Cruyssaert in "De ochtend": 

Meest gelezen