In Brussel kweken ze nu vis op het dak van het slachthuis

Op het dak van de markthal van het slachthuis van Anderlecht wordt sinds kort baars gekweekt. Dat gebeurt in grote aquariums. De vis is intussen ook verkrijgbaar in verschillende Brusselse restaurants en warenhuizen.

Vis kweken in Brussel, 't is alvast niet alledaags, laat staan dat die vis op een dak wordt gekweekt. Toch is dat wat Ferme Abattoir doet sinds maart dit jaar. Intussen zijn de eerste vissen klaar voor consumptie. De gestreepte baars die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika, onderscheidt zich door zijn mooie blauwige strepen, zijn stevige witte vlees en zijn smaak, een zachte combinatie tussen Chileense baars en forel.  De vis weegt gemiddeld tussen 350 en 500 gram; hij wordt in zijn geheel, schoongemaakt, in filet of gerookt aangeboden. Bedoeling is om elk jaar 30.000 kilo gestreepte baars te kweken. De eerste 3000 kilo is intussen de deur uitgegaan. 

gerookte Brusselse baars in plastiek verpakking

Duurzame vis

Ferme Abattoir is een project van Bigh. De organisatie probeert boerderijen te integreren met bestaande gebouwen en gebruikt het energieverlies van deze gebouwen om hun impact op het milieu te verminderen. Ze willen zoveel mogelijk werken rond het principe van circulaire economie. Niet alleen het milieu maar ook de consumenten zijn gebaat bij het project. Aangezien de vis in de boerderij gekweekt wordt is er geen gevaar dat er kleine deeltjes plastiek in de vis zitten.

aquarium waarin de Brusselse baars wordt gekweekt

Meest gelezen