De held Rama herkenbaar aan pijl en boog tijdens een demonstratie van hindoes in Ayodhya.
Copyright 2018 The Associated Press.All right reserved

India zal groter dan groot standbeeld van Rama bouwen in de heilige stad Ayodhya

De noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh heeft beslist dat ze een enorm standbeeld voor Lord Rama gaat bouwen in de stad Ayodhya. Dat zou veel groter zijn dan dat van Patel dat nu het grootste beeld ter wereld is en dat van de hindoekoning Shivaji dat dat binnenkort nog moet overtreffen. De bouw is echter evenzeer omstreden.

De regering van de deelstaat Uttar Pradesh wil een 221 meter hoog standbeeld bouwen van de hindoegod Rama. Dat is bekendgemaakt door de minister-president van Uttar Pradesh, de hindoepriester Yogi Adityanath. Het beeld van brons zal komen in Ayodhya, de voor hindoes heilige stad waar volgens een legende Rama geregeerd zou hebben.

Ayodhya is een brandpunt van spanningen tussen de meerderheid van hindoes en moslims, de belangrijkste minderheid in India. Vorig weekend hebben hier 50.000 radicale hindoes betoogd om er een tempel voor Rama te bouwen op de plaats waar in 1992 een moskee uit de 16e eeuw werd verwoest. Dat leidde toen tot straatgevechten tussen hindoes en moslims in heel India waarbij meer dan 2.000 mensen zijn gedood.

Radicale hindoegroepen zetten zo druk op de regering van premier Narendra Modi, die vooral bestaat uit de hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Dal (BJP) of Indiase Volkspartij. Het standbeeld voor Rama is dus niet enkel religieus of spiritueel, maar vooral ook politiek en komt niet toevallig een half jaar voor de verkiezingen in India. Ook de trend om alsmaar hogere standbeelden te bouwen, past in die optiek.

Er is echter ook kritiek: zo voelen veel moslims in Uttar Pradesh zich geviseerd door de hindoemeerderheid. Andere critici vinden dan weer dan het vele geld dat aan dergelijk politieke prestigeprojecten wordt besteed, niet verantwoord is in Uttar Pradesh, een van de Indiase deelstaten met de hoogste ondervoeding en ongelijkheid. In een ziekenhuis in UP zijn vorig jaar 325 kinderen gestorven omdat er geen geld was om zuurstofmaskers te kopen.

Priester en leider van de deelstaat Uttar Pradesh Yogi Adityanath.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Rama: hoe deugdzaam te leven

Eind oktober is in India het hoogste standbeeld ter wereld onthuld: een beeld van 182 meter hoog van Sardar Vallabhai Patel, naast Jawaharlal Nehru en "Mahatma" Gandhi de belangrijkste leider van de onafhankelijkheidsbeweging in India. Dat beeld staat in zijn thuisstaat Gujarat en was een project van toenmalig minister-president en huidig premier Modi.

Tegen 2012 moet in de buurt van de economische stad Mumbai in het westen van India het 212 meter hoge standbeeld van Shivaji verschijnen. Dat verheerlijkt een hindoeheerser die op het einde van de 17e eeuw het tegenoffensief lanceerde tegen de moslimoverheersing van een groot deel van India. Het is geen toeval dat die beide beelden er gekomen zijn op initiatief van de BJP van Modi.

Rama kent u misschien als de held van het Ramayana, een van de twee belangrijkste epen van de Indiase literatuur. Kort samengevat slaagde Rama er dankzij de hulp van de apengod Hanuman in om zijn door een demon ontvoerde vrouw Sita te bevrijden. Volgens de legende -en mogelijk historisch- was Rama meer dan tweeduizend jaar geleden de koning van Ayodhya in het rijk Kosala. Voor hindoes is hij een van de "avatars" van de god Vishnu die in een bepaalde vorm vanuit de hemel neerdaalt om de orde op aarde te herstellen. Spiritueel zijn Rama en zijn vrouw Sita evenwel een voorbeeld voor hindoes hoe ze deugdzaam moeten leven en met het leven, met liefde en met eerlijk verdiende welvaart moeten omgaan.

Het standbeeld van Sardar Patel in het westen van India is nu het grootste ter wereld.

Meest gelezen