David rozing

Aantal nieuwe interimbanen stijgt drie keer sneller dan nieuwe banen met een vast contract

Het aantal nieuwe interimbanen stijgt bijna drie keer sneller dan het aantal nieuwe banen met een vast contract. Dat blijkt uit cijfers van de ACV-jongeren die de jaarrekeningen van bijna 27.000 ondernemingen en verenigingen analyseerden.

Vorig jaar waren van alle nieuw gecreëerde banen meer dan 15 procent jobs met een contract van bepaalde duur. Dat is een toename van meer dan 8 procent, terwijl de toename van contracten van onbepaalde duur  beperkt bleef tot 2,5 procent.

Vooral jongeren komen in die tijdelijke jobs terecht en voor hen is het soms erg lang wachten op de zekerheid van een vaste baan. "Er zijn vandaag mensen die starten op de arbeidsmarkt en die geloven bijna niet meer in een contract van onbepaalde duur omdat het op sommige plaatsen alsmaar moeilijker wordt om zo'n contract nog te krijgen", zegt Jeroen Van Ranst van ACV-jongeren.

"Dat komt ook omdat er in de wet heel wat mogelijkheden zijn om tijdelijke contracten elkaar te laten opvolgen en dan krijg je als gevolg dat sommige jongeren eerst enkele maanden, soms zelfs jaren met interimcontracten werken. Daarna nog een aantal opeenvolgende tijdelijke contracten krijgen en dan nog geen zekerheid hebben of er voor hen een toekomst ligt in het bedrijf", aldus Van Ranst.  

Om werkgevers te stimuleren om vaste banen aan te bieden vragen de ACV-jongeren de overheid om hogere patronale bijdragen te innen op tijdelijke en uitzendcontracten.

Meest gelezen