"Infiltranten bij gele hesjes zijn pure amokmakers, geen link met extreemlinks of extreemrechts"

Uit een onderzoek van de veiligheidsdiensten naar de profielen van de amokmakers bij de brandstofprotesten in Wallonië blijkt geen link met extremistische politieke partijen. Dat zegt minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. 

Dit weekend zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner dat er een "mobilisatie van extreemrechts" is bij de protesten van de "gele hesjes" op de Champs-Elysées in Parijs. In Frankrijk woedt het protest tegen de hoge brandstofprijzen van de burgerbeweging "les gilets jaunes" erg hevig. "Een paar graden erger dan bij ons", zegt minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) in "De ochtend", al erkent hij dat de protesten in Charleroi zaterdagnacht ook niet mals waren. 

Een link met extremistische politieke partijen, zoals Castaner die in Frankrijk ziet, vinden de veiligheidsdiensten in België niet terug. "Veiligheidsdiensten hebben tientallen profielen onderzocht", zegt Jambon. "We kunnen geen link met extremistische politieke partijen aantonen, niet met extreemlinks, noch met extreemrechts. Het zijn dus puur amokmakers. Maar dat onderzoek gaat verder."

We kunnen geen link met extremistische politieke partijen aantonen, niet met extreemlinks, noch met extreemrechts. Het zijn dus puur amokmakers.

Jan Jambon, minister van Veiligheid (N-VA)

Die amokmakers mogen niet worden verward met het protest van de échte "gele hesjes", zegt Jambon: "Enerzijds zijn er vreedzame protesten met filterblokkades en mensen die folders uitdelen. Maar die worden geïnfiltreerd door mensen met anarchistische motivaties." Dat wil zeggen dat ze zich desnoods gewelddadig willen verzetten tegen elke vorm van autoriteit. "Zij weten goed waarmee ze bezig zijn en werken als een soort stadsguerilla: aanvallen en terugtrekken, plots ergens anders opduiken. Dat is moeilijk politiewerk."

Strafblad

Bij de protesten in Charleroi werden zaterdagnacht 27 mensen opgepakt. Velen daarvan zijn gekend bij het gerecht. "De grootste meerderheid van wie we gerechtelijk hebben opgepakt heeft al een strafblad", zegt Jambon. "Als je kijkt welke gerechtelijke feiten zij al gepleegd hebben, dan zit daar vanalles bij: geweldpleging, diefstal, slagen en verwondingen, er is iemand bij die bekend is van bij voetbalrellen." Zij worden nu voorgeleid en gaan een stevige straf tegemoet, aldus de minister. 

De diesel

De hoge brandstofprijzen, daar gaat het bij de manifestanten over. Gisteren bleek in "De zevende dag" dat SP.A het systeem van steeds verhoogde accijnzen op diesel wil afschaffen. CD&V wil dan weer de opbrengsten van die accijnzen - zo'n 90 miljoen - "gebruiken voor doelgerichte fiscale maatregelen voor lage inkomens". Maar volgens Jambon (N-VA) was die verhoging van de accijnzen een "bewuste keuze". "Dan heeft dat consequenties. Als we de switch naar benzine willen maken, moeten we diesel ontraden", zegt hij. Over de verdeling van de opbrengsten uit de dieselaccijnzen, wil hij wel "discussiëren". 

Als we de switch naar benzine willen maken, moeten we diesel ontraden

Jan Jambon, minister van Veiligheid (N-VA)

Het protest in Wallonië gaat echter over meer dan enkel de dieselprijzen. Bij de "gele hesjes" zitten ook mensen die op het eind van de maand moeilijk rondkomen. De minister wijst op maatregelen van de regering om de koopkracht bij die laagste inkomens te versterken. "Je moet het in z'n brede context zien", zegt Jambon. "Vanaf 1 januari gaat de laatse fase van de taxshift in. De laagste lonen krijgen er daardoor 140 euro per maand netto bij." 

Er wordt nu gevreesd dat het protest overwaait naar Vlaanderen, in Genk en op de grens tussen Henegouwen en West-Vlaanderen. "We volgen dat op sociale media", zegt Jambon. "Er zijn wel wat Facebook-berichten die daarop wijzen." Maar "momenteel is daar op het terrein geen aanwijzing voor", aldus de minister.

Herbekijk hieronder het interview met Jan Jambon in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen