Videospeler inladen...

Marslander InSight geland op rode planeet: "Het was nagelbijten, maar alles is perfect verlopen"

Marslander InSight is geland op de rode planeet. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De landing zelf was een huzarenstukje, maar alles verliep feilloos. Het ruimtetuig moet de oppervlakte en de binnenkant van de planeet onderzoeken. 

Na een tocht van een half jaar of zo'n 485 miljoen kilometer was het vanavond eindelijk tijd voor de landing van InSight. "Het was echt nagelbijten", zegt VRT NWS-wetenschapsjournalist Koen Wauters. "Maar alles is perfect verlopen. De procedure is echt tot op de seconde gevolgd, fase na fase."

Bij elke tussenstap - zoals het binnenkomen in de atmosfeer of het openklappen van de parachute - volgde er een klein applausje in de controlekamer van de NASA. Om 20.54 uur Belgische tijd stond het ruimtetuig op Mars. Exact het geplande tijdstip, dus. De euforie was groot bij de medewerkers. 

VIDEO: Zo beleefden ze in de controlekamer van de NASA de Marslanding

Videospeler inladen...

Vijf minuten later stuurde InSight zijn eerste foto door van het Marsoppervlak. Toen werd ook duidelijk dat het toestel zich in goede staat bevond. 

Gelukwensen kwamen er al telefonisch van vicepresident Mike Pence, zo meldt NASA. 

Oppervlakte en binnenkant bestuderen

Met het toestel wil de NASA de oppervlakte en de binnenkant van de rode planeet gaan onderzoeken. "Dit is de eerste missie die het binnenste van Mars zal verkennen en ook de eerste keer dat we seismologisch onderzoek gaan doen op een andere planeet dan de aarde", zegt Tim Van Hoolst van de Koninklijke Sterrenwacht (KSB) in Ukkel. "Dit is een echt unicum." 

Naar leven op Mars gaat deze marslander niet specifiek op zoek. Maar door het binnenste te bestuderen, zullen de onderzoekers misschien zaken leren over hoe de samenstelling van Mars al dan niet een goede basis is - of was - voor leven. 

Huzarenstukje

Naar de landing zelf werd lang uitgekeken, want het was een waar huzarenstukje. InSight moest in zes minuten tijd van ongeveer 20.000 kilometer per uur naar bijna nul komen om veilig te kunnen landen. Op verschillende momenten had er iets verkeerd kunnen gaan.

Tot nog toe is nog maar 40 procent van alle Mars-missies ooit geslaagd. 

VIDEO: wetenschapsexpert Koen Wauters: "Over 10 weken zal de Marslander volledig operationeel zijn"

Videospeler inladen...

VIDEO: ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen volgde de succesvolle landing van InSight op Mars in de studio van "De afspraak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen