Minister Van Overtveldt wil spreken over aanpassing cliquetsysteem

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil spreken over het systeem dat prijsdalingen van brandstof afremt door de accijnzen te verhogen. Dat zei hij in "De ochtend" op Radio 1. Maar echt van harte is het niet. De minister vindt dat deze regering al heel wat gedaan heeft om de koopkracht op te vijzelen, zeker van de laagste inkomens. 

Het cliquetsysteem staat - alweer - ter discussie. Dat is het mechanisme dat de accijnzen laat stijgen als de brandstofprijs zakt, en de staatskas behoorlijk spekt op die manier.

Het waren de SP.A en zeker CD&V - als meerderheidspartij - die de discussie op gang trapten, zondag in "De zevende dag". De socialisten wilen het helemaal weg, CD&V wil een herverdeling van de inkomsten voor de lagere inkomensgroepen.

Weinig enthousiasme

Johan Van Overtveldt (N-VA) zegt in "De ochtend" dat hij "te allen tijde" wil spreken over een nieuw cliquetsysteem. "Een politieke discussie zal moeten uitwijzen of daar in de toekomst nood aan is." 

Veel enthousiasme etaleerde Van Overtveldt evenwel niet. Eerst en vooral omdat er dit jaar en volgend jaar geen cliquet meer in werking zal treden. "Het huidige mechanisme is vooral gericht op de gelijkschakeling van de accijnzen op diesel en benzine. Dat is gebeurd."

"Laagste inkomens krijgen al meer"

Tegelijkertijd lijkt Van Overtveldt weinig te voelen voor de herverdeling van de middelen die CD&V voorstelt. Er ís namelijk al veel gebeurd, zegt hij. "De sociale minima zijn met 11 tot 15 procent opgetrokken, dat is drie keer zo veel als tijdens de regering Di Rupo."

En dan zijn er nog de effecten van de taxshift, die het netto-inkomen van de laagste en middelste lonen doet stijgen, zegt de minister. "De laagste inkomens krijgen er al 115 euro netto bij. Begin volgend jaar komt daar nog 31 euro bij, wat het totaal op 146 brengt."

Van Overtveldt vat het zo samen: "De hele discussie over het cliquetsysteem is onzinnig."

Meest gelezen