Minstens 15 doden na bomaanslag van islamistische terreurorganisatie in Somalië

De islamistische terreurorganisatie Al Shabaab heeft minstens 15 mensen gedood in de Somalische stad Galkayo. De terreurgroep viseerde met de aanslag een plaatselijk religieus centrum, omdat de geestelijke leider van het centrum de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Er ontplofte onder meer een bomauto en het centrum werd belaagd door verschillende schutters.

De aanslag vond 's ochtends plaats, terwijl de inwoners van het religieuze centrum nog aan het slapen waren. De terreurgroep gebruikte een wagen vol explosieven om het centrum binnen te dringen en schoot vervolgens op de abrupt gewekte ingezetenen. Zowel de geestelijke leider van het centrum, Abdiweli Ali Elmi, als minstens 14 van zijn volgers kwamen bij de aanslag om het leven. Zeker 10 anderen geraakten gewond.

De terreurbeweging zelf spreekt van 26 doden, omdat er tijdens de ontmanteling van een tweede bomauto ook nog enkele soldaten zouden zijn gesneuveld. Ook drie van de (naar verluidt) vier schutters die het centrum bestormden, zouden zijn neergeschoten. Eén van hen zou levend gevangengenomen zijn.

Abdiweli Ali Elmi, de geviseerde geestelijke leider, had in Galkayo een eigen soort sekte opgericht die gebaseerd is op het soefisme, de mystieke traditie binnen de islam. Volgens mensen uit de buurt werd er in zijn centrum vooral gedanst en gezongen, een vorm van verering die wordt verafschuwd in Shabaab-kringen. Al-Shabaab beschuldigde Abdiweli er ook van de profeet Mohammed te hebben beledigd, door zichzelf voor te doen als een profeet. Abdiweli ontkende dit in het verleden meermaals.

Terreur in Somalië

Al-Shabaab is geregeld verantwoordelijk voor aanslagen in Somalië en bezet voornamelijk in het zuiden van het land verschillende gebieden. Ook rondom de centraler gelegen stad Galkayo en de noordelijke stad Bosaso is de terreurgroep actief.

Het bredere opzet van de islamistische terreurbeweging is om de Somalische regering te doen vallen en vervolgens een islamitische staat te vestigen, gebaseerd op de sharia. Twee weken geleden vond nog een aanslag plaats in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Daar vielen toen minstens 41 dodelijke slachtoffers.

Meest gelezen