Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ook Mitsubishi zet voorzitter Carlos Ghosn aan de deur

De raad van bestuur van de Japanse autobouwer Mitsubishi Motors heeft Carlos Ghosn ontslagen als voorzitter. Vorige week werd Ghosn ook al door Nissan als voorzitter op straat gezet. De topman van autoalliantie Renault-Nissan-Mitsubishi werd vorige week in Japan opgepakt op verdenking van belastingfraude.

Na Nissan heeft nu ook de raad van bestuur van Mitsubishi Carlos Ghosn uit zijn functie van voorzitter ontzet. Zowel Nissan als Mitsubishi vormen een autoalliantie met het Franse Renault, waar Ghosn al een twintigtal jaar geldt als een van de absolute topfiguren. Ghosn was sinds 2016 actief als voorzitter bij Mitsubishi.

Net als CEO Hiroto Saikawa bij Nissan, zal ook Mitsubishi-CEO Osamu Masuko de voorzittersfunctie van Ghosn (tijdelijk) overnemen. De Libanees-Braziliaanse Fransman blijft voorlopig wel nog officieel aan als CEO en voorzitter van Renault, maar ook daar werd al gezorgd voor (tijdelijke) vervanging.

Toekomst

Het is nu wachten op de uitkomst van de besprekingen tussen de Franse minister van Economie Bruno Le Maire en zijn Japanse ambtgenoot Hiroshige Seko. Zij zullen de komende weken intensief overleg plegen over de toekomst van de Frans-Japanse autoalliantie. Le Maire liet wel al optekenen dat de positie van Ghosn binnen de autoalliantie "niet langer houdbaar is".

Ghosn werd vorige week in Japan gearresteerd op verdenking van financiële fraude. Hij zou onder meer een substantieel deel van zijn inkomen hebben verzwegen. Ghosn gold als één van de belangrijkste grondleggers van de Frans-Japanse autogroep.

Meest gelezen