Videospeler inladen...

Oekraïense parlement keurt de noodtoestand voor 30 dagen goed

In Kiev heeft het parlement van Oekraïne de door president Petro Porosjenko gevraagde noodtoestand goedgekeurd. Die zal in werking treden op 28 november en 30 dagen duren. De geplande verkiezingen van 31 maart volgend jaar komen niet in het gedrang.

President Petro Porosjenko had eerder vandaag het decreet op de noodtoestand ondertekend. Die is volgens hem nodig om de nieuwe crisis het hoofd te bieden die ontstaan is nadat Rusland Oekraïense marineschepen in beslag genomen heeft en de bemanning gevangen genomen heeft.

De noodtoestand kan echter enkel als het parlement het licht op groen zet en dat is vanavond ook gebeurd. Wel heeft Porosjenko een toegeving moeten doen. Zo geldt de noodtoestand slechts voor 30 dagen en gaat die in op 28 november. Eerder had Porosjenko 60 dagen voorgesteld.

Het parlement maakt echter duidelijk dat de geplande presidents- en parlementsverkiezingen op 31 maart volgend jaar zullen plaatsvinden zoals eerder gepland. In theorie had de noodtoestand die verkiezingen kunnen laten uitstellen, maar daar is dus geen sprake van. In de peilingen doet president Porosjenko het niet zo goed en de oppositie vreesde dat hij van de crisis gebruik wou maken om die verkiezingen uit te stellen.

De noodtoestand betekent concreet dat de overheid in Kiev het recht krijgt om betogingen te verbieden, de rechten van de media in te perken, verkiezingen uit te stellen en burgers te verplichten om mee te werken bij "sociaal nuttige taken", zoals onder meer defensie. De noodtoestand wordt echter enkel van kracht in gebieden die grenzen aan Rusland, Wit-Rusland en de door Russische troepen gecontroleerde regio Trans-Djnestrië in Moldavië.

De woede in Oekraïne over het incident met Rusland is erg groot. Vannacht hebben honderden betogers stenen en brandbommen gegooid naar de Russische ambassade in Kiev en naar het Russische consulaat in de oostelijke stad Kharkiv. Daar zijn ook Russische auto's in brand gestoken. Nationalistische groepen in Oekraïne hebben hun aanhangers opgeroepen om druk uit te oefenen op de regering om zeker niet toe te geven aan Rusland.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen