Videospeler inladen...

Doornaert en De Ceulaer: "Emmanuelle Praet heeft niets verkeerds gezegd"

De opiniemakers Mia Doornaert en Joël De Ceulaer vinden dat Emmanuelle Praet niets misdaan heeft met haar provocerende uitspraak over milieubelastingen en Ecolo in een debatprogramma van RTL. "De zender maakt blijkbaar geen verschil tussen feiten en opinies", zeggen ze in "De afspraak".

In het debatprogramma “C’est pas tous les jours dimanche” had Praet gisteren kritiek op de acties van de "gele hesjes". Ze herinnerde eraan dat Ecolo bij de vorige verkiezingen een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt en vervolgde met de commentaar: “Alle taksen die u betaalt, zijn milieutaksen. Dus denk toch een beetje na bij de volgende verkiezingen."

Na een tweet van Ecolo die een ontkenning en een veroordeling van die uitspraken vroeg, besloot de directie van RTL om de opiniemaaktster tijdelijk op non-actief te zetten. Ze ontkent wel dat dat op vraag van Ecolo is gebeurd.

Maar volgens Doornaert en De Ceulaer was er niets mis met de uitspraken van Praet. "Ze heeft een aantal correcte vaststellingen gemaakt en daarop ietwat provocerend gesteld om bij de volgende verkiezingen twee keer na te denken. Wat is daar mis mee?", zegt De Ceulaer.

"Dat is haar rol, dat is haar functie in het programma, zij is zo gecast in het programma", zegt De Ceulaer die daarin wordt bijgetreden door Doornaert die ook al te gast was in het programma. "Iedereen die daar zit heeft uitgesproken meningen, maar er is een heilloze verwarring tussen nieuws en commentaar. Daarom kan je een commentaar ook geen fake news noemen."

De Ceulaer denkt dat de directie van RTL na de commentaren op de sociale media een paniekreactie heeft gehad. "Als ze gewoon 24 uur hadden gewacht, dan was er niets meer aan de hand geweest en hadden ze gewoon verder kunnen doen. Nu hebben ze de fout gemaakt om in paniek die vrouw te schorsen, ze maken zich daarmee hopeloos belachelijk."

Bekijk hieronder het hele gesprek tussen Doornaert en De Ceulaer in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen