JONAS VERHULST

Panamarenko vliegt door Koningin Elisabethzaal

De Koningin Elisabethzaal in Antwerpen is een kunstwerk rijker ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de vernieuwde zaal. Vanaf nu hangt de rugzakvlieger "Brazil" van Panamarenko daar hoog in de lucht.

Icarus

Het is het beeld van een man in het uniform van een officier van de Zuidelijken in de Amerikaanse burgeroorlog met rugvleugels en een propeller. Hij probeert te vliegen met een vleugelconstructie met een spanwijdte van zes en een halve meter breed. 

De rugzakvlieger is Panamarenko's interpretatie van Icarus. Deze figuur uit de Griekse mythologie probeerde te vliegen met vleugels van hout, was en veren maar werd roekeloos. Hij kwam te dicht bij de zon en stortte met gesmolten vleugels in het water. De titel verwijst naar de gelijknamige film uit 1985 waar eveneens een piloot met een elektromotor op de rug trachtte te vliegen.

 

Meest gelezen