Foto: Twitter/L'Echo Touristique.

Rechtbank Marseille veroordeelt kapitein cruiseschip voor luchtvervuiling: 100.000 euro boete

In de Franse havenstad Marseille is de kapitein van een cruiseschip veroordeeld tot een boete van 100.000 euro wegens luchtvervuiling. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt in Frankrijk.

De Amerikaanse gezagdrager van de Azura, een cruiseschip van rederij Carnival, werd in maart betrapt met te vervuilende diesel aan boord. Bij een tussenstop ontdekten inspecteurs dat een goedkopere brandstof werd gebruikt, die te veel zwavel bevatte. 

De rederij "hoopte geld te besparen ten koste van de longen van ons allen, in een context van ernstige luchtvervuiling, deels veroorzaakt door cruiseschepen", zei de procureur tijdens het proces.

Volgens de rechtbank in Marseille waren de kapitein én zijn werkgever perfect op de hoogte van de niet-reglementaire brandstof. De advocaten van de rederij voerden aan dat de Franse wetgeving te vaag was, maar dat argument werd door de rechter verworpen.

De kapitein is veroordeeld tot een boete van 100.000 euro. Het grootste deel daarvan, 80.000 euro, zal worden betaald door zijn werkgever Carnival, wereldleider in het organiseren van cruises. 

Volgens de milieubewegingen die zich burgerlijke partij hadden gesteld, stoten cruiseschepen tot 1.500 keer meer vervuilende stoffen uit dan auto's.

Meest gelezen