RTL haalt opiniemaakster van antenne na kritiek op gele hesjes, ontkent dat dit gebeurde onder druk van Ecolo

RTL ontkent dat er contact is geweest met Ecolo alvorens de Franstalige zender opiniemaakster Emmanuelle Praet heeft geschorst. De journaliste mag niet meer op radio of tv komen omdat ze gisteren forse kritiek had op de zogenoemde gele hesjes die in Wallonië protesteren tegen de hoge dieselprijzen. Op de schorsing van Praet komt veel kritiek, uit de politieke en de journalistieke wereld.

Even terugspoelen naar gisterochtend: in zijn debatprogramma “C’est pas tous les jours dimanche” op de commerciële zender RTL leidde Christophe Deborsu een pittige discussie over het protest van de zogenoemde gele hesjes in Wallonië tegen de hoge dieselprijzen.

In de studio nam Emmanuelle Praet de vertegenwoordigers van die gele hesjes op de korrel. Praet is een freelance journaliste die al acht jaar voor RTL werkt. In debatprogramma's mag ze het achterste van haar tong laten zien, zoals gisteren dus gebeurde.

Tijdens een discussie met demonstranten merkte Praet eerst op dat zij er geen benul van hadden hoeveel het protest, dat met grote vernielingen en politie-inzet gepaard gaat, kost aan de maatschappij.

Alle taksen die u betaalt, zijn milieutaksen. Dus denk toch een beetje na bij de volgende verkiezingen.

Emmanuelle Praet

Vervolgens ging ze een stap verder, door eraan te herinneren dat “Ecolo bij de jongste verkiezingen een sprong gemaakt heeft”. Praet linkt dit aan het onderwerp van het protest van de gele hesjes: “Alle taksen die u betaalt, zijn milieutaksen. Dus denk toch een beetje na bij de volgende verkiezingen."

De uitspraak van Emmanuelle Praet sprong bij Ecolo meteen in het verkeerde keelgat. Medevoorzitter Zakia Khattabi twitterde meteen:  “Ik wacht op een ontkenning en een stevige veroordeling van deze verkeerde informatie”, schreef ze op Twitter.

Geschorst

De gevraagde reactie bleef niet lang uit, want tegen het einde van de middag kwam de directie van RTL met de mededeling dat Praet geschorst werd. "De directie van RTL betreurt deze buitensporige uitspraken en wil er nadrukkelijk afstand van nemen", motiveerde de directie die rigoureuze beslissing.

"Het gaat om een ernstige fout van de polemiste, die de uitwisseling van ideeën in de uitzending moet dienen en geenszins de opdracht heeft de actie van specifieke partijen op gratuite wijze te verguizen door ongegronde algemeenheden te gebruiken", zo stond in het communiqué.

"In tijden van 'fake news', kan dit het wantrouwen van de burgers tegenover de instellingen, met inbegrip van de nieuwsmedia, alleen maar versterken, wat onaanvaardbaar is voor de directie van RTL", werd eraan toegevoegd. De directie zal de komende dagen een gesprek hebben met Praet. In afwachting daarvan "wordt ze van antenne gehaald, zowel voor tv als voor radio".

Praet had de bui al zien hangen en schreef ‘s middags op Facebook dat er tijdens het debat een vreemde sfeer hing in de studio en dat iedereen vrij is om te reageren op de uitzending, “want in tegenstelling tot wat er gezegd is, leven we in een democratie”.

Online reacties

‘s Avonds mengde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zich online in de discussie door van leer te trekken tegen de groenen en een hashtag te lanceren om Praet te steunen.  

Dit liet Ecolo co-voorzitter Zakia Khattabi niet over haar kant gaan. “#TheoFrancken laat zich zichtbaar niet alleen inspireren door het programma van extreemrechts (hiermee verwijzend naar een debat tussen Francken en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, red.). Hij neemt ook vrolijk hun praktijken over. #Leugens #Manipulatie #Praet”, schreef ze boos op Twitter.

"Geen contact met Ecolo"

Daags na de schorsing laat RTL weten dat de zender geen enkel contact heeft gehad met de groenen.  "Wij hebben deze beslissing zelf genomen", klinkt het. "Er zit geen enkele politieke vertegenwoordiger in onze organisatie," benadrukt de zender nog, "dat is de beste garantie op onze onafhankelijkheid".

"Fout signaal"

De schorsing van Praet ontlokt vele reacties: bij politici, journalisten en burgers op sociale media. Zo noemt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten de beslissing van de RTL-directie een “fout signaal”.

Ook minister van Landbouw en Middenstand Denis Ducarme van de Franstalige liberalen (MR), laat zich niet onbetuigd. In een persoonlijke reactie laat hij weten dat, hoewel hij het niet altijd eens is met de dikwijls ongenuanceerde manier waarop Emmanuelle Praet zich uitdrukt, hij het voor het debat soms wel nuttig vindt dat ze zich zo uitdrukt. “Omdat er nog taboes doorbroken moeten worden, speelt ze haar rol!”

Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye & Wouters) stelt zich ook vragen stellen bij de vrijheid van meningsuiting in België naar aanleiding van de schorsing.

Dezelfde teneur is te lezen in de commentaren van verschillende journalisten. Wouter Verschelden van Newsmonkey noemt het nog voorzichtig “niet echt de beste zet van RTL”.

Maar Bart Eeckhout en Joël De Ceulaer van De Morgen vinden het niet kunnen dat RTL Praet heeft geschorst. Eeckhout maakt ook gewag van politieke druk.

In "De ochtend" op Radio 1 gaf Bart Eeckhout uitvoerig zijn mening over de schorsing van Praet: "Ik vind het betreurenswaardig dat de directie van RTL zo fors en openlijk heeft ingegrepen (...) Ik denk dat een heel fout signaal is."


Eeckhout legt de schuld niet zozeer bij Praet dan wel bij de hoofdredactie van RTL. "Die heeft toegelaten dat Emanuelle Praet een dubbelzinnige heeft mogen aannemen.  Voor kijkers en lezers is het verwarrend om te zien dat een journalist op een bepaald moment neutraal verslag uitbrengt en het volgende moment vrijmoedig stemadvies zit te geven."

Meest gelezen