Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Russische actie tegen Oekraïense schepen is schandelijke schending van soevereiniteit van Oekraïne"

Op een spoedbijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is de Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley erg hard uitgevallen naar Rusland. Ook NAVO-topman Jens Stoltenberg vindt dat Rusland "een bedreiging vormt voor de regio van de Zwarte Zee".

Het incident in de Straat van Kertsj waarbij Rusland gisteren geschoten heeft op drie Oekraïense marineschepen en die vervolgens in beslag heeft genomen, leidt op topniveau tot veel verontwaardiging in het Westen.

In de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad spreekt de Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley over "een schandelijke schending van de soevereiniteit van Oekraïne". Haley waarschuwt Rusland voor "illegale acties". De Amerikaanse sancties tegen Rusland wegens de bezetting van de Krim blijven onverminderd van kracht en "verdere Russische escalatie zullen die enkel nog erger maken en de relaties tussen Rusland en de VS en andere staten nog verder verzuren", aldus Haley.

Voorts vindt Haley dat "het hinderen van de wettelijk recht van Oekraïne op vrije doorvaart door de Straat van Kertsj een schending is van het internationaal recht en een arrogante actie die nooit zal aanvaard worden door de internationale gemeenschap'. Dat klopt alvast voor de Europese landen in de VN-raad, want die sloten zich aan bij de VS. De zeeëngte waar het incident gisteren plaatsvond, is de enige smalle doorgang tussen de Zwarte Zee en de Oekraïense haven van Marioepol aan de Zee van Azov. (Zie kaart onder). Rusland beperkt sinds de bezetting van de Krim de doorvaart door die zeestraat. (Lees verder onder de foto).

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

NAVO: "Rusland riskeert gevolgen"

Ook de NAVO reageert erg scherp, in dit geval na een bijeenkomst van de NAVO-top en een delegatie uit Oekraïne. "Dit (incident van gisteren) is heel ernstig en Rusland moet begrijpen dat dergelijke acties gevolgen hebben", waarschuwt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg na de top. "Er zit daar een patroon achter om na de annexatie van de Krim het oosten van Oekraïne verder te destabiliseren", luidt het.

"De militarisering door Rusland van de Zee van Azov en de Krim vormt een gevaar voor de regio", aldus Stoltenberg. Net als de EU, Duitsland en Frankrijk eist Stoltenberg dat Rusland onmiddellijk de Oekraïense schepen teruggeeft en de bemanningen vrijlaat. Oekraïne heeft in dit incident de "volledige steun van de NAVO-lidstaten", aldus de topman.

Tegelijk hoopt hij echter dat de noodtoestand die de Oekraïense president Petro Porosjenko wil uitroepen geen gevolgen zal hebben voor de verkiezingen in dat land volgend jaar. Die zijn gepland voor 31 maart en er wordt dan zowel een nieuwe president als parlement gekozen.

Meest gelezen