©Ronald van den Heerik

Studeren in het buitenland? Vlaanderen mikt op Erasmus-ervaring voor 30.000 jongeren en leerkrachten per jaar

De Europese onderwijsministers keuren vandaag in Brussel een forse uitbreiding van het Erasmus+ programma goed.  Dat geeft jongeren en leraren de kans om een tijdje in het buitenland te studeren of een stage te volgen.

Om deze uitbreiding mogelijk te maken, vraagt de Europese Commissie het budget te verdubbelen, tot 30 miljard euro. Daardoor zouden tussen 2021 en 2027 tot 12 miljoen Europeanen op Erasmus + kunnen gaan in plaats van de 4 miljoen in het huidige programma. 

We willen nog meer leerlingen uit het technisch- en het beroepsonderwijs op Erasmus laten gaan

Vlaams minister van onderwijs, Hilde Crevits

Voor Vlaanderen mikt onderwijsminister Hilde Crevits vanaf 2021  op minstens 30.000 deelnemers per jaar. Dat is drie keer zoveel als nu.

De Europese onderwijsministers willen dat in de toekomst ook meer leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs via Erasmus+ een stage in het buitenland kunnen lopen. In Vlaanderen zijn er dat nu al meer dan 2500.

Nu ook een Erasmus-ervaring voor ASO-leerlingen

Nieuw is dat ook jongens en meisjes uit het ASO in de toekomst zullen kunnen deelnemen, zegt onderwijsminister Hilde Crevits. 

"In de toekomst zouden we ook meer inzetten op kortere verblijven in het buitenland wat net interessant kan zijn voor jongeren ook uit het ASO om bijvoorbeeld een taal ook beter onder de knie te krijgen.”

Hogere beurs voor kwetsbare jongeren

Daarnaast zouden sociaal kwetsbare jongeren een hogere beurs krijgen om ook hen toe te laten via Erasmus een tijdje in het buitenland te studeren. Voor het hoger onderwijs worden er zogenaamde “Europese universiteiten” opgericht. 

Dat zijn netwerken van universiteiten en hogescholen die samenwerken. Hun studenten kunnen dan vlot hun studies combineren over de grenzen van landen heen.

De tekst moet nu nog naar het Europees parlement. Als alles goed gaat kunnen Vlaanderen en de andere lidstaten op 1 januari 2021 met het nieuwe Erasmus+-programma starten. 

Meest gelezen