Videospeler inladen...

Tientallen kandidaat-asielzoekers de straat op gestuurd: "Kom morgen maar terug"

Bij Dienst Vreemdelingenzaken zijn ook deze ochtend weer asielzoekers de straat op gestuurd. Sinds vorige week is er een limiet op het aantal mensen dat binnen mag. Zolang ze niet officieel geregistreerd zijn, bestaan ze niet en krijgen ze dus ook geen plek om te slapen, te eten en zich te wassen. Voor hen zit er vaak niks anders op dan in de Brusselse straten en stations rondhangen en wachten tot ze asiel mogen aanvragen.

Rond 5u 's ochtends komen de eerste mensen aan. Ze gaan wachten voor Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).  Om 9u zal de deur open gaan en kunnen ze naar binnen om asiel aan te vragen. Een deel van hen probeerde dat vorige week al. Maar Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken besliste om een limiet vast te leggen. Per dag mag DVZ niet meer dan 50 tot 60 personen registreren.

De deur gaat open

Het gaat heel snel als de deur van DVZ openzwaait. Politie is aanwezig om alles in goede banen te leiden. Gezinnen, vrouwen en kinderen krijgen voorrang. De mannen moeten achteraan aansluiten. Maar voor ze aan de beurt zijn, sluit de deur alweer. De daglimiet is bereikt. Op wanhopige vragen, krijgen de mannen het antwoord dat ze het morgen opnieuw kunnen proberen.

De moedeloosheid is groot. Zolang de asielaanvraag niet geregistreerd is, worden ze niet opgevangen. Sommigen kunnen nog terecht bij een kennis om te slapen. Maar anderen gaan weer een nacht op straat tegemoet. Zoals Samuel uit Eritrea. Ook hij greep vandaag naast een plaats. Hij vertelt dat hij weer naar 'de gard', het noordstation zal gaan. Om warm te blijven en proberen een beetje te slapen. Anderen vertellen dat ze de nacht buiten zullen doorbrengen, in het Maximiliaanpark naast Dienst Vreemdelingenzaken. 's Ochtends heel vroeg kunnen ze dan weer in de rij gaan staan. 

Bed bad brood

Wettelijk gezien is het zo dat wie asiel aanvraagt, recht heeft op een bed, eten en zich wassen. Een team onderzoekt dan het verhaal van de asielzoeker. Op basis van de bevindingen wordt beslist: ofwel terugkeren naar een ander land (soms land van oorsprong, soms ander Europees land) ofwel een verblijfsvergunning voor een welbepaalde tijd in ons land.

Meest gelezen