Betuig je solidariteit met treinbegeleiders die slachtoffer werden van agressie in Antwerpse Centraal Station 

In het Centraal Station in Antwerpen kan je vandaag je solidariteit betuigen met het trein -en stationspersoneel. Zij krijgen alsmaar vaker te maken met agressie. Daarom staat er vandaag een interactief scherm in het station waarop je kan tonen dat je wil helpen.

Barst

De campagne #StopAgressiesNMBS toont treinbegeleiders die al te maken kregen met agressie en recht in de lens kijken. Ze staan achter een gebarsten glas wat symbool staat voor het geweld waar ze mee te maken krijgen. Op het interactieve scherm kan je die barst wegvegen en zo aangeven dat je tegen agressie bent. 

Veranderde mentaliteit

Yolande De Meester is al 26 jaar treinbegeleidster en heeft het van dichtbij meegemaakt. "Ik ben fysiek aangevallen geweest door 3 jonge mannen. Ze hadden geen geldig vervoerbewijs en ze weigerden om te betalen. Ze hebben me in een hoek geduwd maar ik kon me losmaken en de ordediensten verwittigen." De Meester heeft de mentaliteit bij de reizigers zien evolueren. "Vroeger begroetten de mensen ons met: 'Goeiemorgen chef' en nu komen ze soms al roepend naar de trein gelopen. De verbale en fysieke agressie is toegenomen."

Arbeidsongeschiktheid

Dat beaamt ook Wouter De Block, hoofd van de treinbegeleiders. "In 2017 waren er 1.200 gevallen van agressie, meestal omdat de reizigers geen geldig vervoerbewijs hadden", vertelt De Block. "In 4 op de 10 gevallen komt daar fysiek geweld aan te pas. Dat zorgde voor zo'n 3.000 dagen arbeidsongeschiktheid."

Als je zelf te maken krijgt met agressie of het ziet gebeuren op de trein of in het station dan kan je het gratis nummer 0800 30 230 bellen.

Meest gelezen