Jaber al Lamki, directeur media en strategische communicaties van de VAE.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Arabische Emiraten verlenen gratie aan tot levenslang veroordeelde Britse onderzoeker

De Verenigde Arabische Emiraten hebben gratie verleend aan de Britse onderzoeker Matthew Hudges. De 31-jarige doctoraatsstudent werd enkele dagen geleden nog veroordeeld wegens spionage en keek aan tegen een celstraf van 25 jaar. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt spreekt van "fantastisch nieuws".

De celstraf van Matthew Hedges wordt met onmiddellijke ingang kwijtgescholden, zo lieten de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) weten. De gratieverlening komt er een week voor de nationale feestdag van de VAE, een dag waarop traditioneel een groep gevangenen wordt gepardonneerd.

De autoriteiten van de VAE lieten in een statement weten dat de gratie er komt "als antwoord op een brief van de familie van Hedges, en rekening houdend met de historische relatie tussen het VK en de VAE." Hedges' echtgenote, Daniela Tejada, liet alvast aan Reuters weten de presidentiële gratie van de VAE te verwelkomen en zei dat ze "niet kan wachten om Matt terug thuis te hebben." Verwacht wordt dat Hedges binnenkort, na de afhandeling van enkele formaliteiten, zijn cel zal mogen verlaten. 

Bondgenoten

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt is tevreden met de beslissing van de VAE. De minister zou stevig hebben gelobbyd voor Hedges' vrijlating. "Hoewel we het niet eens zijn met de beschuldigingen, zijn we de regering van de VAE wel dankbaar omdat ze dit probleem snel heeft opgelost", laat Hunt weten op Twitter. Het VK en de VAE zijn erg belangrijke handelspartners voor elkaar en zijn ook politieke bondgenoten. 

(Lees verder onder tweet.)

Matthew Hedges werd op 5 mei gearresteerd op de luchthaven van Dubai op verdenking van spionage. Enkele weken na zijn aanhouding zou hij een in het Arabisch opgesteld document hebben ondertekend, dat later een bekentenis bleek te zijn. Hedges zou evenwel geen Arabisch kunnen spreken of lezen. Volgens Hedges' familie ging het dan ook om een valse bekentenis. Hedges reisde al enkele jaren naar de VAE in het kader van een doctoraatsstudie aan de universiteit van Durham over het buitenlands beleid van de Emiraten.

Meest gelezen